Welke verzekeringen moet je in Polen afsluiten als je je auto naar Polen exporteert? Welke verzekeringen zijn er nog meer en hoe worden ze in het Pools genoemd? Wat is de Poolse benoeming en afkorting? Wat is de Nederlandse tegenhanger? Hieronder alles op een rijtje zodat het makkelijk is om te zoeken op de Poolse sites.

WA – wettelijke aansprakelijkheid

In het Pools: ubezpieczenie OC – odpowiedzialność cywilna.

Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. In Polen is deze verzekering net zoals in Nederland verplicht. Tevens moet je het bewijs van deze verzekering altijd bij hebben in het geval dat je door de politie gecontroleerd wordt. Ook wordt een korting voor schadevrije jaren gegeven.

WA volledig casco

In het Pools: autocasco – AC.

Het is een verzekering, die dekking garandeert voor de schade als gevolg van een aanrijding of verkeersongeval of schade aan de auto door onvoorziene weersomstandigheden, zoals hagel of storm. Deze verzekering is niet verplicht.

Ongevallenverzekering

In het Pools: ubezpieczenie od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków – NNW.

Ongevallenverzekering geeft je een vergoeding voor jezelf, je gezin of de inzittenden overlijdt of blijvend invalide raakt na een ongeval. 

Welke verzekeringsmaatschappij kies je?

Je kunt de verzekeringen via een aantal websites vergelijken, bijvoorbeeld Rankomat of Mubi. Het komt op neer dat je allerlei details op deze sites moet invullen, zoals het merk of model van de auto, het bouwjaar, de cilinderinhoud, het aantal gereden km etc en dan wordt je maandelijkse premie uitgerekend. De sites zijn volledig in het Pools.

De volgende verzekeringsmaatschappijen hebben het grootste marktaandeel in Polen: PZU, Ergo Hestia, Generali, Uniqa, Allianz, Compensa, Warta, Aviva, InterRisk en ING Nationale-Nederlanden. De eerste genoemde maatschappij zou ik niet kiezen ondanks dat dit de grootste is. Onlangs werd het bedrijf tot de slechtste verzekeringsmaatschappij gekozen. In het geval van auto’s in een hogere prijsklasse zul je één van de grote bedrijven moeten kiezen. De kleine bedrijven verzekeren namelijk dit soort dure auto’s niet. Voorbeelden van kleine assurantiebedrijven zijn: Link 4 (onlangs gekozen als beste verzekeringsmaatschappij), TUZ, TUW, Goather, Concordia of Aviva.

Exporteren van een auto

Ben je van plan om je auto naar Polen te exporteren? Dan kun je twee dingen doen: je auto met een Nederlands kenteken laten verzekeren. Dan heb je 30 dagen om het Poolse kenteken te regelen. Echter niet alle assurantiebedrijven een auto met een buitenlands kenteken verzekeren. Of je regelt eerst het Poolse kenteken (volg de stappen die ik in mijn vorige blog heb beschreven) en dan kies je een verzekering.

Succes!