In april berichtte ik als volgt: ‘De Poolse deskundigen hebben uitgerekend dat de appartementen in Polen bijna twee keer zo duur zijn geworden dan vijf jaar geleden. De kostenstijging van de bouwmateriaal draagt bij aan de stijging van de huizenprijzen. De prijzen van nieuwbouwhuizen zijn in 2021 met 21% gestegen. Bestaand bouw daarentegen met 14%.’ Wat is de huidige situatie op de Poolse huizenmarkt? Is de verkoop van onroerend goed de afgelopen maanden gedaald of gestegen?

Minder verkochte appartementen mei 2022

Uit de gegevens blijkt dat er in mei 2.447 nieuwbouwappartementen in de zeven grootste steden in Polen zijn verkocht, dat is 35% minder dan in april dit jaar. En vergeleken met mei 2021 was dat zelfs 49% minder verkochte nieuwbouwappartementen. De Poolse deskundigen voorspellen dat de vraag naar woningen verder zal dalen als gevolg van de stijging van de hypotheekrente.

Het is vermeldenswaard dat ongeveer 1/3 van alle kooptransacties op de Poolse huizenmarkt door middel van een hypotheek wordt afgesloten. Minder verkochte appartement is dus niet alleen het resultaat van een hogere rente. Wat draagt ​​nog meer bij aan de afkoeling van de woningmarkt? De prijzen van bouwmaterialen. Die reizen namelijk de pan uit, bijvoorbeeld de prijzen van de isolatiematerialen zijn met 63% gestegen en van de verwarmingsinstallatie met 30%.

Het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van het aantal verstrekte hypotheken
Op basis van de informatie van het Poolse BKR (BIK – Biuro Informacji Kredytowej)
Vergelijking van de huisprijzen in de grootste Poolse steden

Hoewel de huizenmarkt nog steeds onder druk staat, zijn de huizenprijzen in mei 2022 ten opzichte van de maand eerder nauwelijks gestegen. Vergeleken met mei 2021 daarentegen zijn de huizenprijzen in de zeven grootste Poolse steden gemiddeld bijna 20% toegenomen.

Vergelijking van de huizenmarkt in zeven Poolse steden – april 2022 en mei 2022
Vergelijking van de huizenmarkt in zeven Poolse steden – mei 2021 en mei 2022