De Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaar Fitch Ratings, informeerde onlangs over het aanhouden van de huidige A-rating voor Polen. Niemand verwachtte dit echter na de laatste berichten over de hoogste inflatie in Europa en de naderende recessie

De A-rating voor Polen weerspiegelt zijn gediversifieerde economie met een stabiele groei en economisch beleidskader met het EU-lidmaatschap. Het tegengewicht zijn het lage niveau van het bbp per capita en de relatief hoge (hoewel afnemende) buitenlandse schuld in vergelijking tot andere landen uit de vergelijkbare categorie A’, aldus Fitch Ratings.

Het coronavirus is de grootste bedreiging

Als bedreiging verwees het bureau naar de mogelijkheid dat de economieën opnieuw gaan bevriezen. De gegevens laten duidelijk zien dat de lockdowns in de lente over de hele wereld een negatief effect hadden op het Poolse bbp, dat in het tweede kwartaal met 8,9% daalde, vergeleken met het eerste kwartaal. Aan de andere kant was de daling het kleinst onder de lidstaten van de Visegrád-groep, zoals aangegeven door het ministerie van Financiën.

Bbp zal stijgen

Fitch voorspelt dat het bbp in 2020 met 3,5% zal dalen, maar in 2021 al zal Polen op het pad van een dynamische groei terugkeren met een bbp-dynamiek van 4,5% en 3,3% in 2022, wat door de investeringen en particuliere consumptie bevorderd zal worden. De kredietbeoordelaar verwacht dat de overheidstekort van het bbp 8,2% in 2020 zal bedragen en 5,4% in 2021, en 4% in 2022, wat lager is dan de officiële landelijke ramingen (respectievelijk 12% en 6%) – luidt het bericht van het ministerie van Financiën inzake de beslissingen van de kredietbeoordelaar Fitch.