Het huizenaanbod in Polen is zeer groot zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Afhankelijk van je wensen en financiële mogelijkheden kun je kiezen uit een appartement, herenhuis of vrijstaande woning. Omdat je de taal niet spreekt, vind je het misschien spannender om de zaken in Polen te doen. Des te belangrijker is het om alle kwesties zorgvuldig te analyseren. Dus waar moet je opletten bij aankoop van onroerend goed in Polen?

Locatie

De ligging van een huis of de locatie van een appartement is een zeer belangrijk aspect dat je mee moet nemen in je beslissing. Wil je in een stad of in een dorp wonen? Wil je diverse voorzieningen in de buurt, zoals winkels, restaurants en wellicht een school? Wil je een appartement voor toeristisch verhuur? Dan is bijvoorbeeld een goede aansluiting van het openbaar vervoer met andere delen van de stad vaak een doorslaggevende factor. Of wil je heel iets anders… een prachtig uitzicht?

Let goed op hoe de locatie op de huizensites worden weergegeven. Het klopt soms niet. En het volledige adres wordt niet vermeld, alleen de plaats en de straat. Het adres krijg je toegestuurd als je een afspraak heb gemaakt met de makelaar voor een bezichting.

Buren

Wil je in dat huis/ appartement zelf wonen? Of is het alleen voor verhuur? Worden er meerdere appartementen in hetzelfde gebouw verhuurd? Wat is dan de opbrengst van het verhuur waar je op kunt rekenen? Dit zijn de vragen die jouw makelaar moet kunnen beantwoorden.

De oppervlakte en de grenzen van de kavel

Wanneer je besluit om een huis/ appartement in Polen te kopen, vraag een uittreksel uit het kadaster met betrekking tot de werkelijke grenzen en afmetingen. Deze informatie kun je ook via de makelaar opvragen. Je wilt niet voor een verrassing komen te staan.

Juridische status van onroerend goed

Voordat je een huis koopt, moet je ook de juridische status van het onroerend goed controleren, zoals het bewijs van eigendom or erfrecht. Is het huis/ appartement bezwaard met hypotheek? Informeer goed bij de makelaar. De notaris moet ook alle vereiste informatie opvragen. Dit gaat net even anders dan in Nederland.

Nutsvoorzieningen

In een stad zul je daar geen problemen mee hebben. Bijvoorbeeld, de wijken in Krakau worden op stadsverwarming aangesloten. In de bergen of andere afgelegen gebieden moet je naar de nutsvoorzieningen vragen, zoals water, riolering, stroom (op de huizensites vind je deze informatie onder een kopje ‘media‘). In de bergen zul je bijvoorbeeld geen riolering hebben maar een septic tank. Bovendien, informeer of er een verharde weg is? Meestal hebben de mensen ook een eigen waterput.

Technische inspectie

Wil je nieuwbouw kopen dan is een technische inspectie een goed idee? Dit lijkt mij heel handig als het om een individueel project gaat dat bijvoorbeeld lang leeg stond. In het geval van een grootschalig project is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor de oplevering van een appartementencomplex of een wijk.

Voorlopig koopcontract

Wil je het voorlopig koopcontract in de vorm van een notariële akte tekenen of is een burgerrechtelijke overeenkomst voldoende? Toen wij in Nederland woonden, hebben voor de tweede vorm gekozen omdat het op afstand getekend moest worden. Bij de notaris moet je in Polen altijd persoonlijk aanwezig zijn (ook in de coronatijd!), tevens moet je een beëdigde tolk inhuren. De notariskosten en het inhuren van een tolk zijn voor jou additionele kosten. Bij een burgerrechtelijke overeenkomst hoef je dat dus niet te doen. Het tekenen van een koopcontact vindt altijd plaats bij de notaris.

Benodigde documenten

Bij aankoop van een particulier nieuwbouw project moet je opletten dat de volgende documenten overhandigd worden:

  • bouwregister – in het register worden de fases van de bouw door de bouwmeester ingevuld. Let op dat de laatste inschrijving niet ouder is dan 3 jaar, anders vervalt je bouwvergunning.
  • bouwvergunning
  • het project van het huis

Andere benodigde documenten:

  • bewijs van eigendom of erfrecht
  • kadastrale omschrijving, in het geval van de zogenaamde huisvestingscoöperaties heb je dit niet nodig
  • bevestiging van de gemeente dat niemand anders sta ingeschreven op dit adres
  • bewijs dat alle doorlopende rekeningen, zoals stroom, water, servicekosten voldaan zijn

Bij een huisvestingscoöperatie hoef je niet meteen een Sovjet-Unie te denken 😄. Een dergelijk appartement wordt na aankoop wel dergelijk jouw eigendom. Bij deze vorm van eigendom moet je echter rekening houden dat je wellicht een bouwvergunning moet aanvragen in het geval van grote veranderingen in het appartement. Er is een mogelijkheid om een afzonderlijke recht van eigendom bij de gemeentelijke huisvestingscoöperatie aan te vragen. Dit doe je bij de notaris en de kosten bedragen 400 à 500 euro. Met deze vorm van eigendom gaat de prijs per m2 10-15% omhoog.

Bijkomende kosten

  • Makelaarskosten
  • Notariskosten
  • Beëdigd tolk – op deze link vind je je tolk in de buurt
  • Servicekosten – alleen bij aankoop van een appartement. In Polen variëren de servicekosten tussen 300 tot 1500 PLN. De woongemeenschappen in steden zullen de laagste servicekosten hanteren. Dat heeft te maken met het feit dat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het beheren van het geld, inhuren van aannemers etc. De hoogste servicekosten zullen in de grote steden in het centrum voorkomen.

Zie mijn andere artikelen omtrent dit onderwerp:

Aankoop onroerend goed in Polen
Landbouwgrond kopen in Polen
Hoe werkt het een huis kopen in Polen?
Hoe werkt het een huis of appartement verkopen in Polen?
Wat kost een notaris in Polen?
De beste huizensites in Polen
Een Nederlandse burger mag een kavel maximaal 1ha kopen