Beste lezers,

Inmiddels heb ik veel reacties via e-mail of direct op mijn blog ontvangen betreffende de aankoop van onroerend goed in Polen. Tevens op het artikel dat we gingen emigreren. Dank hiervoor.

De meeste reacties gingen over het vinden van een makelaar, de Poolse huizensites of algemene adviezen en hoe we het tot nu toe vinden nadat we geëmigreerd zijn. Een aantal vragen ging over de grootte van het perceel dat jullie als Nederlandse burgers mogen kopen. Ik heb destijds informatie op de Poolse fora opgezocht waaruit bleek dat de buitenlanders maximaal 0,5ha mogen kopen. De wet die hier van toepassing was, kun je hier vinden. En ja, je leest het goed ‘was’.

Eén van de lezers heeft contact met een advocaat in Polen opgenomen met betrekking tot de grootte van een perceel dat door de EU-burgers aangeschaft mag worden. De wet die inderdaad gold was dat maximaal 0,5ha gekocht mocht worden, zie het linkje boven naar het Staatsblad. Deze wet werd in 2019 veranderd. Lees hieronder de reactie van de advocaat die ik van één van de lezers heb ontvangen:

De conclusie is dat de Nederlandse burgers dezelfde rechten hebben als de Poolse burgers als het gaat om het kopen van bouwkavels. Dat wil zeggen maximaal 1ha. Voor boeren gelden hogere getallen.

Met vriendelijke groet,

Ania

P.S. De wetgeving vind je hier.

Zie mijn andere artikelen over dit onderwerp:

Aankoop onroerend goed in Polen
Waar moet je opletten bij aankoop van onroerend goed in Polen?
Hoe werkt het een huis kopen in Polen?
Hoe werkt het een huis of appartement verkopen in Polen?
Wat kost een notaris in Polen?
De beste huizensites in Polen
Landbouwgrond kopen in Polen