Volgens het ministerie van Justitie steunen de oppositiepartijen het banditisme. Tijdens de persconferentie werd er een oproep gedaan om hun excuses aan de handhavingsambtenaren aan te bieden, tevens aan de man die aangevallen werd. Het gaat om de aanhouding van Michał Sz. pseudoniem Margot naar aanleiding van een brutale aanval op een vrijwilliger van de stichting Pro-life die op 27 juni dit jaar plaatsvond. 

De beelden van deze gebeurtenis werden door de camera vanuit de vrachtwagen opgenomen en er zijn filmpjes op youtube beschikbaar. Zie onder.

Onder andere werd dit filmpje als bewijsmateriaal voor de aanhouding van Michał Sz. gebruikt. Wellicht heeft de openbare aanklager nog ander bewijs gebruikt. Over deze gebeurtenis heb ik ook eerder in dit artikel bericht.

Volgens het ministerie van Justitie wordt Michał Sz. beschuldigd van een brutale aanval op een pro-life activist en het vernietigen van de eigendommen. Voor een dergelijke daad kan hij worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar. De rechtbank heeft hem een voorlopige hechtenis van twee maanden opgelegd, waardoor de aanklacht van de officier van justitie is toegestaan.

Tijdens een persconferentie op 22 augustus heeft de minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, de beelden van het incident afgespeeld. Volgens de minister zou een dergelijke daad bij een fatsoenlijke persoon een impuls van veroordeling moeten oproepen. De handhavingsautoriteiten handelden volgens de Poolse wet: er is een strafrechtelijke procedure gestart en de daders zijn geïdentificeerd. Dit leidde tot de aanhouding van Michał Sz. en de rechtbank besloot om tijdelijke hechtenis van twee maanden toe te passen.

De minister voegde verder eraan toe, dat de politici van de (linkse) oppositiepartijen niet aan de kant van de Poolse wet staan maar een bandiet in plaats van slachtoffer verdedigen onder het mom van de tolerantie. ‘Ik dacht niet dat het in Polen zulke tijden zouden komen dat politici van de oppositie zich niet zouden schamen om de woorden te zeggen die ze zeggen, om beschuldigingen te richten tegen niet alleen de politie of de officier van justitie, maar zelfs de onafhankelijke rechtbanken die ze onlangs tot de hemel prezen’, aldus de minister.
Volgens Ziobro mag in dit geval niemand twijfelen aan wie de dader en wie het slachtoffer is. ‘Dit is gewoon banditisme, en de verdediging van banditisme door politici is ongehoord en ik roep hen op om hun excuses aan te bieden aan de politie, de officier van justitie en de rechtbanken en allereerst om hun excuses aan te bieden aan de man die aangevallen werd en om hun excuses aan te bieden aan de mensen die het allemaal van de zijkant zagen en doodsbang waren wat er zich in het centrum van Warschau afspeelt’, vervolgde de minister. ‘Hier hebben we te maken met een misdaad die de aandacht van de staat verdient en de staat reageert correct’, continueerde hij. De minister bedankte tevens de politieagenten die de aanhouding professioneel verrichtten.

Ik wil hier ook an toevoegen dat de politieagenten tijdens de aanhouding van Michał Sz. aangevallen, beledigd en gepest werden. Maar goed wat verwacht je van een organisatie genaamd ‘Stop Bzdurom‘ – (vertaling: ‘Geen onzin’)?