Het nieuwe normaal‘ – deze woorden hoor je overal… wat is dat? Wat houdt dat in? Wat is er dan zo nieuw aan ‘het nieuwe normaal’?

Betekent ‘het nieuwe normaal’ dat de burgers gaan klikken? Dat 20 politiemannen naar een verjaardagsfeestje van een 15jarige gestuurd worden? Dat de kinderen met mondkapjes op school moeten lopen? En dat de ouders het maar goed vinden want zij zijn ‘alleen maar’ burgers en de bevelen moeten opvolgen? Dat de docenten de leerlingen alleen maar bang aan het maken zijn omdat ze zelf voor het virus bang zijn? Dat er artsen zijn die sex met mondkapjes aanbevelen? Mondkapjes op scholen, mondkapjes in het ov, mondkapjes op straat in Amsterdam of Rotterdam. Oh vergeten, gelukkig is dat idee van tafel.

Betekent ‘het nieuwe normaal’ dat de huisartsen de problemen van de patiënten telefonisch oplossen? Dat de ouderen eenzaam in de verzorgingshuizen opgesloten zitten? Dat we straks een vaccin moeten accepteren? Of dat we bij de tandarts, orthodontistenpraktijk of brillen winkel alleen maar nutteloze vragenlijstjes moeten gaan invullen? Dat we maar onze gegevens bij cafés, restaurants moeten gaan opschrijven? Dat we elkaars handen niet meer schudden? Dat we maar 1,5m afstand van elkaar moeten bewaren, zelfs van eigen familieleden.

Betekent ‘het nieuwe normaal’ dat onze grondrechten geschonden worden? En dat de burgers voor niks beboet worden terwijl de machthebbers er met dezelfde handelingen wegkomen? Of dat de machthebbers zo bang zijn dat ze drie rijen politieagenten op paarden en in auto’s rondom honderd vreedzaam protesterende mensen gaan neerzetten.

etc. etc. etc.

En wat als ‘het nieuwe normaal’ simpelweg betekent dat sommige mensen niet meer in staat zijn om zelfstandig na te denken? En als jij één van de nog helder denkende mensen bent, dan heb je het heel zwaar in deze tijd. Want er zijn heel veel mensen die dit niet meer kunnen.

Een ingezonden brief naar een lokale krant