De vijfde persoon is in Polen aan het coronavirus overleden. In totaal is het virus 221 mensen vastgesteld. Dat is nogal een verschil tussen nu (17 maart) en mijn bericht van gisteren.

Vanochtend (17 maart) bleek dat er vijfde persoon aan het coronavirus was overleden – een 57-jarige man stierf in een ziekenhuis in Wałbrzych. Het vierde slachtoffer stierf gisteren (16 maart) in het ziekenhuis in Łańcut. Deze 67-jarige man was vanaf het begin in een ernstige toestand. Eerder stierf een 66-jarige man die in het ziekenhuis in Lublin lag, een 73-jarige man die in het ziekenhuis in Wrocław lag en een 57-jarige vrouw in het ziekenhuis in Poznań. Iedereen leed aan comorbiditeiten.

Onder de dragers van het virus bevindt zich de minister van Milieu, Michał Woś. Nadat het virus bij deze minister werd vastgesteld, werden werden alle andere ministers getest. Op dit moment is het Poolse kabinet in quarantaine. Vanwege deze situatie werd de speciale kabinetsvergadering door de Poolse president Andrzej Duda afgezegd die eigenlijk vandaag zou plaats moeten vinden. Minister van Volksgezondheid, Łukasz Szumowski zei gisteren dat tegen het einde van de week het aantal zieken in Polen vier cijfers zou kunnen behalen.

Sinds zaterdag is er in Polen een epidemische noodtoestand van kracht. De toegangsgrenzen voor buitenlanders zijn tijdelijk gesloten en de grenzen worden bewaakt. Lucht-, bus-, trein- en autotransporten werden stopgezet. Binnenlandse vluchten zijn ook inmiddels opgeschort.