Polen gaat dicht voor buitenlands vervoer. Dat heeft de Poolse regering afgelopen weekend aangekondigd. De maatregel is een gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De Poolse burgers mogen terug maar moeten wel in quarantaine. De grensovergang tussen Duitsland en Polen is een voorbeeld van tot hoeveel verwarring de Europese onenigheid met betrekking tot het coronapreventiebeleid kan leiden. Het resultaat een file van maar liefst 40km.

Na Italië hebben de afgelopen dagen vooral de volgende Europese landen de grenzen gesloten: Denemarken, Oostenrijk, Tsjechië, Litouwen. En Polen dus, sinds zondagochtend. Dit blijft tot 24 maart in kracht. Ik zou in de week van 30 maart naar het oosten van Polen reizen. Het is nog maar de vraag of het doorgaat.

De Poolse grenspost werd gebarricadeerd door betonblokken en bemand (of zeg je tegenwoordig ‘bemenst’ 🤣) door de politieagenten en grenswacht met mondkapjes en handschoenen. Poolse staatsburgers die hun land willen betreden moeten op een formulier hun telefoonnummer invullen en de plaats waar ze verblijven. De buitenlanders mogen Polen alleen in met een bewijs dat ze er werken. Polen sloot ook scholen, universiteiten, bioscopen en musea en dit is al sinds woensdag 11 maart van kracht.

Voor het gering aantal besmettingen heeft de Poolse regering besloten om rigoureuze maatregelen te nemen. De teller staat nu op 150 besmettingen en 3 doden. De meeste besmettingen betreffen personen die in contact waren met mensen uit Duitsland, Italië of de VS. Het eerste slachtoffer van het coronavirus was een 57-jarige vrouw die werd behandeld in een ziekenhuis in Poznań. Ze verkeerde in een ernstige toestand en lag in coma. Het tweede slachtoffer was een 73-jarige man. Beide personen hadden andere gezondheidsklachten. Met betrekking to het derde slachtoffer is er nog geen gedetailleerde informatie verstrekt.