Zoals elk jaar herdachten de inwoners van Warschau op 1 augustus de Opstand van Warschau. Ondanks de maatregelen in verband met de coronaviruspandemie kwamen de patriotten in grote aantallen om eer aan de gesneuvelde soldaten te bewijzen. De formele ceremonie vindt plaats bij het Graf van de Onbekende Soldaat. De informele vieringen gebeuren in de hele stad, zoals in het centrum worden er vuurpijlen afgestoken. De mensen uit de LGBT-beweging waren jammergenoeg niet in staat om het zonder provocaties te vieren… en hier is wat er gebeurde.

Op 29 juli werden er ’s nachts de regenboogvlaggen aan de belangrijke monumenten in Warschau bevestigd, waaronder aan het beeld van Jezus ‘Sursum Corda’. De politie ontving meldingen van drie dergelijke incidenten, onder andere over het standbeeld van Nicolaas Copernicus. Op internet werd er een manifest gepubliceerd, waaruit blijkt dat de actie gericht was op de bestrijding van homofobie. De viceminister van Justitie heeft het volgende bericht op Twitter geplaatst:

Het linkse offensief zet voort. Tegenwoordig is het des te symbolischer omdat het doelwit van de aanval het standbeeld van Christus (…) is aan de vooravond van de herdenking van de Opstand van Warschau.

Maar dat was niet de enige provocatie van de afgelopen week. Tijdens de mars van de Opstand van Warschau werd er door de linkse LHBT-activisten weer een regenboogvlag uitgehangen. Deze keer vanuit het dak op straat waar de mars plaatsvond. Bovendien werd de regenboogvlag met het symbool van het Poolse anker ‘versierd’. Dit is het meest bekende symbool van het Poolse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is heilig voor de Poolse burgers omdat het de moed in de strijd tegen Nazi-Duitsland symboliseert.

Deze vlag werd vervolgens weggehaald. De patriotten kregen hem beneden te pakken en staken hem in brand. Zie het filmpje van Ruptly hieronder.

De Polen zullen het niet toelaten dat hun heilige symbolen beledigd worden.