De jaarlijkse onafhankelijkheidsmars in Warschau gaat tijdens de zogenaamde pandemie door!

Op 11 november viert Polen elke jaar haar onafhankelijkheidsdag. Sinds 1795 is Polen van de kaart van Europa voor 123 jaar verdwenen. Het land werd verdeeld tussen Oostenrijk-Hongarije, Pruisen en Rusland. Toen Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog uiteen viel, Duitsland zware verliezen leed en Rusland in een burgeroorlog lag tussen de supporters van de tsaar en de communisten, greep Józef Piłsudski zijn kans en verklaarde Polen op 11 november 1918 onafhankelijk. Hierbij hielpen de zogenaamde Veertien Punten van de Amerikaanse president Woodrow Wilson. De Poolse ‘zaak’ was nummer 13 op deze lijst. Het feest wordt op een grote schaal in het hele land op verschillende manieren gevierd: met toespraken van politici of parades van soldaten. De belangrijkste militaire parade wordt op het Piłsudski-plein in de hoofdstad Warschau gehouden. De onafhankelijkheidsdag is een officiële vrije dag in Polen. Er wordt ook een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat door de Poolse president. 

stedentrip Warschau
Graf van de Onbekende Soldaat in Warschau

Sinds 11 jaar wordt nog een ander evenement georganiseerd, namelijk de onafhankelijkheidsmars in Warschau. Deze mars is opgericht door een onafhankelijke patriottische vereniging. Hun missie is om de jonge mensen in de geest van liefde voor God en vaderland op te voeden. In 2010 ontstond een idee bij de Poolse patriottische organisaties om één gezamenlijke, landelijke mars te organiseren. In de voorgaande jaren werden dergelijke marsen in verschillende steden georganiseerd maar op een veel kleinere schaal. Er werd besloten dat het tijd werd om de krachten te bundelen. En zo ontstond één van de grootste patriottische marsen in Europa georganiseerd door de Poolse Vereniging van de Onafhankelijkheidsmars. Deze optocht wordt druk bezocht door de Poolse families vanuit het hele land en ook vanuit het buitenland, zoals Hongarije of Slovakije. In de wit-rode zee van de Poolse vlaggen zie je af en toe een vlag van een ander Europees land.

Kijk hieronder het promotiefilmpje van de onafhankelijkheidsmars anno 2020.

Elk jaar heeft dit evenement een ander slogan. Dit jaar hebben de organisatoren de volgende slagzin bedacht:

Onze beschaving, onze beginsels!

Nasza cywilizacja, nasze zasady!

Deze foto is afkomstig van Facebook

Vanwege de pandemie neemt de Onafhankelijkheidsmars een andere vorm aan. De organisatoren roepen op om met auto’s en motoren naar Warschau te komen. Tevens wordt het gevraagd om de voertuigen in nationale kleuren te versieren.

Het vindt vandaag om 14.00 in Warschau plaats. Wat jammer dat ik er niet bij kan zijn.