17 november 2021 – ’s nachts probeerde een groep van migranten grens over te steken

’s Nachts probeerde een groep van migranten de grens over te steken. De soldaten aan de kant van Belarus verblindden de Poolse soldaten met een laserstraal.

15 november 2021 – migranten verlaten het kamp in het bos. Ze gaan naar de Polen-Belarus grensdoorlaatpost.

14 november 2021 – Minister-president Morawiecki roept: ‘NATO must take concrete steps’.

Poolse premier Morawiecki wil hulp van de NATO

De situatie aan de grens verergerde toen de grenswacht/ soldaten uit Belarus de migranten ‘dwingen’ om over te steken.

Grens Belarus-Polen

16 november 2021 – Poolse soldaten en grenswachters verweren een aanval van migranten

15 november – de situatie aan de grens verergert

Volgens de Poolse autoriteit zijn er rond 3500 migranten aan de grens met Belarus.

12 november – op Twitter gevonden berichten

Militaire uitrusting vanuit Duitsland naar Polen:

Militaire uitrusting wordt vervoerd

Gewoon een vals alarm om mensen in Polen bang te maken. De covidpropaganda werkt niet meer?!

Een van de vele berichten op Twitter omtrent de situatie aan de grens met Belarus:

Migranten uit Africa zijn er ook aan de grens met Belarus

10 november – steeds meer soldaten en migranten aan de grens met Belarus

8 november – Poolse autoriteiten bereidden zich voor op een aanval van migranten

De Poolse autoriteiten bereidden zich voor op een aanval van migranten. Er wordt tevens door de politie en soldaten extra gecontroleerd.

20 oktober 2021 – gas gebruikt tegen de migranten aan de grens met Belarus

Er werd onder andere gas tegen de migranten gebruikt die de grenscontroles aan het vernietigen waren.

21 september – situatie aan de grens met Belarus beelden vanuit een drone

14 september 2021 – 6 burgers uit Yemen en 2 burgers uit Somalië aangehouden

Het ging om jonge mannen in de leeftijd tussen 17 en 23 jaar. Ze werden aangehouden aan de grens met Oekraïne. Hun bestemming was West-Europa

10 september – migranten in het bos aan de grens Litouwen-Belarus

2 september 2021 – noodtoestand van kracht

De noodtoestand is van kracht op het grensgebied met Belarus, dat wil zeggen in een deel van de woiwodschap Podlaskie en Lubelskie. De het gaat 183 steden en dorpen.

Litouwen heeft al twee maanden eerder de noodtoestand uitgeroepen.

24 augustus 2021 – op het vliegveld in Katowice een Syriër aangehouden

De man gebruikte een Slovaaks paspoort dat hij in Griekenland gekocht heeft. Hij vloog vanuit Athene.

20 augustus 2021 – de Poolse grenswacht in Narewka hebben 12 migranten gered die vast kwamen te zitten bij de rivier Narew

Ze wilden de grens met Belarus oversteken.

9 augustus 2021 – aantal migranten aan de grens met Belarus neemt snel toe

Tussen vrijdag 6 augustus en 9 augustus werden in totaal 349 migranten aangehouden, de meesten afkomstig uit Irak en Afghanistan. Alle personen werden overgebracht naar een bewaakt centrum voor migranten.

6 augustus 2021 – 71 migranten aan de grens met Belarus

Een groep van 23 mannen, 15 vrouwen en 33 kinderen afkomstig waarschijnlijk uit Afghaanse aangehouden aan de grens met Belarus. Ze werden geplaatst in een bewaakt centrum voor migranten.

Twee Syriërs in de leeftijd van 25 en 28 jaar oud, lieten hun paspoorten en een Italiaanse werkvergunningen zien aan de grens met Oekraïne zien. Ze werden naar Oekraïne teruggestuurd.

4 augustus 2021 – twee mannen uit Gambia en een man uit Nigeria op survival vakantie en een grote groep migranten aan de grens met Belarus

Drie mannen (in de leeftijd van 28, 30 en 37 jaar) beweerden dat ze als studenten uit Oekraïne besloten om een ​​overlevingsexpeditie in het bos mee te maken. Ze kampeerden in het bos en verkenden de regio van West-Oekraïne. Ze wisten niet dat ze de grens met Polen waren overgestoken. Uiteindelijk gaven ze hun ware bedoelingen toe. Ze wilden Nederland bereiken om zich daar te vestigen.

Aan de grens met Belarus (in Krynki, Szudziałów en Kuźnica) werden in totaal 50 migranten uit Irak, 11 migranten uit Iran en 1 burger van Kameroen aangehouden voor een illegale grensoverschrijding. Het ging om 41 mannen, 8 vrouwen en 13 kinderen.

3 augustus 2021 – zes migranten op het vliegveld in Katowice met vervalste documenten

Na aankomst uit Athene hebben zes migranten zich met valse documenten gelegitimeerd. Het ging onder meer om een vervalste Poolse identiteitskaart. Later bleek dat alle zes mannen Syrische burgers waren.

2 augustus 2021 – Twaalf burgers uit Afghanistan en vijf burgers uit Tadzjikistan

Twaalf burgers uit Afghanistan en vijf burgers uit Tadzjikistan werden aangehouden aan de grens met Belarus. Het ging om 13 mannen en 4 vrouwen.

30 juli 2021 – migranten in een vrachtwagen vanuit Slovakije aangehouden

Twee jonge mannen uit Afghanistan verstopten zich in een vrachtwagen. Ze reisden naar Duitsland.

Aan de grens met Belarus werden vijf Afghanen in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar aangehouden.

27 juli 2021 – volgende groep van 30 migranten aangehouden

Aan de grens met Belarus zijn 30 migranten, 29 uit Afghanistan en 1 uit Irak aangehouden. Het ging om 1 vrouw en 29 mannen.

26 juli – crisis aan de Litouws-Belarus grens

26 juli 2021 – achtervolging aan de grens met Oekraïne

In Ustrzyki Górne (aan de grens met Oekraïne) werd een groep van tien illegale immigranten uit Afghanistan (in de leeftijd tussen 16 en 50 jaar) aangehouden. Een 25-jarige Poolse burger hielp hen bij het vervoer naar het westen. De groep probeerde te vluchten in een Toyota met een Pools kenteken. Na een achtervolging van tien kilometer werd de auto tot stilstand gebracht. De Afghanen betaalden 6.000 tot 10.000 euro voor het organiseren van de overdracht per persoon.

De Pool kan tot 8 jaar gevangenisstraf krijgen.

20 juli 2021 – een grote groep van migranten aan de grens met Belarus

De Poolse grenswacht in Mielnik (aan de grens met Belarus) hield ’s nachts een groep van 49 illegale immigranten. Het ging om 41 mannen, 2 vrouwen en 6 kinderen, allemaal afkomstig uit Afghanistan.

Een paar uur later hielden de Poolse douane in Szudziałów 4 Iraakse burgers aan. Ook de mannen van 20 tot 29 jaar staken lopend de groene grens over. Zowel de burgers van Afghanistan als de burgers van Irak hadden geen identiteitsdocumenten bij zich.

20 juli 2021 – twee Syriërs aan de grens met Oekraïne aangehouden

Twee Syrische mannen reisden via Polen naar Duitsland. Ze werden aan de grens met Oekraïne door de Poolse grenswachters aangehouden.

16 juli 2021 – zeven mannen reisden naar Frankrijk

Er werden 7 mannen aangehouden die in VW Touran naar Frankrijk reisden (bron). Het ging om vier Chinese staatsburgers uit Tibet, twee uit Sri Lanka en één Pakistaans staatsburger. Iedere man in de leeftijd tussen de 21 en 34 jaar. Een jaar geleden vertrokken ze vanuit hun land van herkomst op reis naar West-Europa. De meesten van hen hebben georganiseerde mensensmokkelaars betaald om naar Europa te worden vervoerd. Het ging om een gemiddeld bedrag van $5000 per persoon.

16 juli 2021 – twee migranten uit Turkije aan de grens met Oekraïne

Een 28-jarige vrouw en een 30-jarige man kwamen legaal Oekraïne binnen en waren van plan om verder naar Duitsland te reizen. Ze hadden geen visum om in Polen te mogen verblijven. Ze zijn de groene grens op hun knieën overgestoken om zo geen sporen achter te laten. Ze hadden reservekleding, 150 euro en mobiele telefoons met een route naar Duitsland. Ze worden naar Oekraïne teruggebracht.

15 juli 2021- 46 Afghanen aangehouden aan de grens met Belarus

Een groep van 46 Afghanen werd aangehouden bij de grens met Belarus. Het ging om 31 mannen, 4 vrouwen en 11 kinderen. Ze zijn lopend de groene grens overgestoken. Door de beslissing van de rechtbank zullen ze in bewaakte centra voor migranten worden geplaatst.

9 juli 2021 – acht mannen uit Somalië (in de leeftijd van 16 en 23 jaar)

In Ustrzyki Górne aan de grens met Oekraïne werden 9 mannen aangehouden. Ze werden allemaal naar Oekraïne teruggestuurd.

8 juli 2021 – aan de grens met Belarus (Krynki) 49 migranten aangehouden

Deze keer ging het om 34 mannen, 5 vrouwen en 10 kinderen. De meeste migranten hadden geen geldige documenten bij zich. De nationaliteit van deze personen werd ook vastgesteld: 42 staatsburgers van Afghanistan en 7 Russen van Tsjetsjeense afkomst.

6 juli 2021 – in totaal 40 Afghanen aangehouden aan de grens met Oekraïne

Een groep van 40 Afganen is de groene grens overgestoken. Het ging om 21 mannen, 13 vrouwen en 6 kinderen. Ze werden allemaal aangehouden en in een bewaakt centrum voor migranten geplaatst.

1 juli 2021 – vier Cubaanse burgers aangehouden

Vier Cubaanse burgers waren van plan om illegaal de grens met Belarus over te steken. Het ging om drie vrouwen en één man.

23 juni 2021 – een Somaliër bij de grens met Oekraïne

Een 33-jarige Somalische burger werd bij de grensovergang met Oekraïne aangehouden – de man had eerder asiel in Duitsland aangevraagd Hij wilde via Polen Malta bereiken.

18 juni 2021 – elf Afghanen aan de grens met Belarus

Een paar kilometer van de grens met Belarus werd een groep van 11 Afghanen aangehouden (6 mannen in de leeftijd van 15-49 jaar en 5 vrouwen in de leeftijd van 9-47 jaar).

16 juni 2021 – vijf Iraanse burgers bij de Pools-Litouwse grens aangehouden

In Sejny zijn er vijf Iraanse staatsburgers aangehouden wegens het illegaal oversteken van de Pools-Litouwse grens. Ook de chauffeur en passagier die de illegale grensoverschrijding hadden georganiseerd, werden aangehouden (bron).

16 juni 2021 – onderweg naar zijn oom in Moskou

Bij de grensovergang in Grzechotki hielden grenswachters een Malinese burger aan die zonder geldige documenten door Polen reisde en de Pools-Russische grens probeerde over te steken. Een negentienjarige Malinese burger kwam via Libië naar Italië. Verder wilde hij naar Duitsland reizen. Uiteindelijk besloot hij naar Moskou te gaan en zijn oom te bezoeken.

14 juni 2021 – een 21-jarige Pakistaanse burger en een ​​27-jarige Turkse staatsburger

Bij de grensovergang met Oekraïne in het dorp Medyka werd een 21-jarige Pakistaanse burger aangehouden met een geldig Pakistaans paspoort en een valse Portuguese werkvergunning. De man gaf toe dat deze vergunning in Oekraïne voor 5000 euro verkregen heeft.

Bij dezelfde grensovergang meldde zich een ​​27-jarige Turkse staatsburger. De migrant toonde een vervalste Italiaanse verblijfsvergunning. Hij heeft het document online voor 1000 euro gekocht.

Beiden wilden naar Duitsland reizen.

8 juni 2021 – twee Syriërs op het vliegveld in Katowice aangehouden

Op de luchthaven van Katowice werden twee passagiers die vanuit Athene reisden, aangehouden. De man toonde een Roemeense identiteitskaart, die vals bleek te zijn. De vrouw was in bezit van een Bulgaarse identiteitskaart – deze was wel origineel, maar stond in het systeem vermeld als verloren. De Syriërs wilden naar Duitsland.

7 juni 2021 – 24 mensen aan de grens met Belarus aangehouden

Inn de buurt van het dorp Zubrzyca Mała (bij de grens met Belarus) werden 24 mensen aangehouden: 11 burgers uit Afghanistan, 9 burgers uit Rusland van Tsjetsjeense afkomst, 2 burgers uit Palestina, 1 burger uit Armenië en 1 burger uit Jordanië. De migranten – 19 mannen en 5 vrouwen – staken de zogenaamde ‘groene grens’ te voet over. De migranten werden geplaatst in bewaakte centra in Białystok, Kętrzyn en Lesznowola. (bron)

27 mei 2021 – migranten uit Bangladesh en Sri Lanka onderweg naar Frankrijk

27 mei – 2021 met de bus naar Duitsland

Op de weg bij de grensovergang met Slowakije (in Barwinek), werd een Citroën bestelwagen voor controle tegengehouden. Het bleek dat acht mannen (in de leeftijd tussen 20 en 28 jaar) erin zaten. Ze betaalden de Slovaakse chauffeur elk 800 euro. Voor dat geld zou de Slovaak hen naar Duitsland brengen.

25 mei 2021 – acht Iraanse burgers de grens met Belarus overgestoken

Maandag 24 mei ontdekte de grenswacht sporen van een illegale grensoverschrijding bij de grens met Belarus. De zoektocht begon onmiddellijk. Al snel hielden de Poolse officieren in de gemeente Czeremcha vier mannen (18, 27, 34, 48), één vrouw (34) en drie minderjarigen (9, 11, 15) aan. Het bleek later alle Iraanse burgers die de groene grens waren overgestoken. Na het uitvoeren van de nodige administratieve stappen in aanwezigheid van een tolk, werden de burgers van Iran door een rechterlijke beslissing geplaatst in bewaakte centra voor illegale migranten in Kętrzyn en Białystok.

24 mei 2021 – vier migranten uit Tadzjikistan aangehouden

De Poolse grenswacht hield een voertuig met Duitse kentekens voor controle tegen. In de auto reisden vijf migranten uit Tadzjikistan.

19 mei 2021 – Syriërs aangehouden op het vliegveld in Krakau

Op de luchthaven van Krakau-Balice werden, na aankomst uit Athene, een man en drie vrouwen tussen 18 en 36 jaar aangehouden. Ze beweerden dat ze Syrië uit angst voor hun veiligheid verlieten. Hun verhalen waren vergelijkbaar – gereisd te voet of met de auto vanuit Syrië, afhankelijk van de financiële mogelijkheden. Na een langer verblijf in Turkije en een aantal pogingen om illegaal de Turks-Griekse grens over te steken, kochten de Syriërs in Athene valse identiteitsdocumenten en authentieke identiteitsdocumenten, die in het systeem als verloren vermeld stonden. Ze waren van plan om naar Duitsland en Nederland te reizen.

17 mei 2021 – vier Marokkanen aan de grens met Slovakije aangehouden

De migranten hadden geen identiteitsbewijzen bij zich. Ze verklaarden dat ze uit Marokko kwamen. Uit nader onderzoek bleek inderdaad dat het om Marokkaanse burgers ging. Het is gelukt om hun persoonlijke gegevens vast te stellen. Tijdens het verhoor verklaarden de mannen dat hun bestemming Duitsland was. (bron).

12 mei – vier Afghanen verstopten zich in een vrachtwagen

Vier Afghanen die in een vrachtwagenaanhanger verstopt zaten, reisden via Istanbul en Roemenië naar Duitsland. Ze werden aan de grens met Duitsland aangehouden. De illegale migranten zullen worden teruggebracht naar Roemenië volgens de Dublin-procedure.

5 mei – mensensmokkelaars opgepakt

Een groep van mensensmokkelaars werd aangehouden, in totaal een groep van 28 mensen die zich bezighield met het organiseren van illegaal verblijf in Polen. Uit het onderzoek bleek dat de groep een verblijf voor meer dan 700 migranten had kunnen faciliteren. Er werden 20 appartementen in de regio Podkarpacie doorzocht. De verdachten kunnen tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

4 mei – 2021 – een groep van illegale migranten aan de grens met Belarus aangehouden

Een groep illegale migranten (twee burgers uit Irak en tien burgers uit Iran) die te voet de groene grens met Belarus overstaken, werd aangehouden door de Poolse grenswacht nabij het dorp Kopczany. Een vrouw en elf mannen (in de leeftijd tussen 18 tot 28 jaar) werden in een bewaakt centrum voor migranten in Kętrzyn en Białystok geplaatst.

Definitie van een ‘groen grens’ volgens Wikipedia – ‘een groene grensovergang, ook wel groene grens genaamd, is een grensovergang waarbij geen permanente controle door de douane plaatsvindt. Groene grensovergangen zijn vaak uitsluitend geschikt voor fietsers en voetgangers. Op sommige plaatsen is er zelfs geen sprake van een pad of weg. Het blijft echter mogelijk dat men bij het passeren van de grens door de douane staande wordt gehouden’.

27 april 2021 – zes Nepalese burgers staken te voet de ‘groene grens’ van Oekraïne naar Polen over

In de omgeving van het dorp Muczne (in de Bieszczady bergen) hielden de Poolse grenswachters een groep mannen van 20 tot 26 jaar aan. Het bleek dat het om Nepalese staatsburgers gaat die al enkele maanden legaal in Oekraïne verbleven. Ze gaven toe dat ze te voet de grens met Oekraïne waren overgestoken en dat hun bestemming Spanje zou zijn. De Poolse grenswacht informeerde dat ze naar Oekraïne teruggestuurd worden nadat enkele administratieve stappen zijn genomen (bron).

27 april 2021 – twee Indiërs aangehouden aan de grens met Oekraïne

Beide illegale migranten probeerden de grens met Oekraïne over te steken. Ze hadden geen geldige visum om in Polen te mogen verblijven. Ze werden naar Oekraïne teruggestuurd.

26 april 2021 – nog meer illegale migranten aan de grens met Belarus

Er werden zes Russische staatsburgers van Tsjetsjeense afkomst en vier mensen uit Tadzjikistan aangehouden. Bovendien werden er drie Georgische burgers, die de illegale mensensmokkel hebben georganiseerd, ook aangehouden. De migranten (vier mannen, twee vrouwen en vier minderjarigen) werden in een bewaakt centrum voor migranten in Kętrzyn en Białystok geplaatst. Dit incident vond plaats aan de grens met Belarus.

22 april 2021 – twee Turken aangehouden

Beiden probeerden de grens met Oekraïne over te steken. Ze werden naar Oekraïne teruggestuurd.

20 april 2021 – in totaal acht migranten aangehouden

Aan de grens met Belarus werden er in totaal 8 migranten aangehouden, dat waren Russische staatsburgers met Tsjetsjeense nationaliteit. Op basis van de beslissing van de Poolse rechtbank werden ze geplaatst in een bewaakt centrum voor migranten in Kętrzyn en Białystok. Als gevolg van een onderzoek werden ook drie Georgiërs aangehouden voor het organiseren van de illegale mensensmokkel.

19 april 2021 – een Syrische man en vrouw reizen in een vrachtwagen

Ze reisden via Tsjechië en werden door de Poolse grenswachter (Straż Graniczna) aangehouden.

12 april 2021 – Afghanen verstopt in een vrachtwagen

Acht Afghaanse burgers die in een Roemeense vrachtwagen verstopt zaten en Duitsland probeerden te bereiken, werden aangehouden. De migranten waren al bij de grensovergang met Duitsland in Olszyna gearriveerd. De buitenlanders hadden geen geldige documenten bij zich die hen machtigden om op het grondgebied van Polen te mogen verblijven. Ze verklaarden dat ze uit Afghanistan kwamen en niet ouder dan 16 jaar. waren Ze werden gearresteerd. Men is van plan om de migranten naar Roemenië terug te sturen (bron).

18 maart 2021 – illegale immigranten vastgehouden aan de grens in Podkarpacie

Er werden drie mensen tijdens een patrouille aan de grens met Oekraïne aangehouden. Een vrouw en twee mannen tussen 20 tot 28 jaar hadden Turkse paspoorten en identiteitskaarten bij zich. De migranten hadden geen geldige documenten om zich op het grondgebied Polen te bevinden. De mensen reisden naar Duitsland. Ze hadden zich goed voorbereid op deze lange reis, zoals rugzak vol met reservekleding en schoenen.

13 maart 2021 – zeven mensen op het vliegveld in Warschau aangehouden

Zeven illegale migranten uit Syrië en Turkije werden op het vliegveld van Warschau aangehouden. Ze reisden vanuit Turkije via Griekenland naar Duitsland en Noorwegen en betaalden voor deze illegale reis tussen 400 euro tot zelfs 5.000 of 6.000. euro per persoon. Een van de Syriërs vroeg asiel aan op het grondgebied van Polen. De andere mensen, die in bezit van hun originele reisdocumenten waren, spraken de wens uit om terug te keren naar hun land van herkomst.

9 maart 2021 – twee Syriërs en één Turk zijn illegaal de grens overgestoken

De Poolse Officieren van de grenswacht in Horyniec-Zdrój en Krościenko hielden twee Syrische en een Turkse burger aan die illegaal te voet de grens met Oekraïne waren overgestoken. De asielzoekers waren van plan naar het westen te reizen. Ze zijn naar Oekraïne teruggestuurd.

8 maart 2021 – Vier Syrische burgers en een Iraakse burger aangehouden op het vliegveld in Warschau

Drie mannen toonden authentieke Bulgaarse identiteitsbewijzen aan waarop een pasfoto duidelijk afweek van de werkelijkheid. Bovendien stonden de documenten in het systeem als verloren vermeld. De Tsjechische en Roemeense identiteitsbewijzen werden vervalst. Vier van de mannen, tussen de 23 en 56 jaar oud, verklaarden dat uit Syrië afkomstig waren. De vijfde man was een Iraakse staatsburger. Ze reisden vanuit Turkije via Griekenland naar Duitsland en Nederland.

25 februari 2021 – Syriërs verstopt in een vrachtwagen bij de grens in Rzeszów (grens met Oekraïne)

Er zaten 13 mannen en 3 vrouwen (in de leeftijd tussen 17 tot 33 jaar) verstopt in een vrachtwagen met goederen. Ze hadden geen geld of geldige documenten bij zich. Ze gaven toe dat ze uit Syrië afkomstig waren. Ze vroegen asiel aan in Griekenland, maar besloten daarop niet te wachten en op eigen kracht verder naar Duitsland te reizen. De mensensmokkelaars uit Zuid-Europa kregen 2.000 euro per persoon voor een illegale transport van de asielzoekers.