Polen heeft maandag (31 oktober 2022) een intentieverklaring met Zuid-Korea getekend om maar liefst vier kernreactoren te bouwen, zo kondigde de vice-premier van Polen, Jacek Sasin, aan, slechts één week nadat Polen een deal met het Amerikaanse Westinghouse Electric Company had getekend.Kernenergie is veilig, schoon en milieuvriendelijk’, aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki.

Jacek Sasin meldde dat de ze ‘historische’ overeenkomst de energiezekerheid van het land zou versterken, aangezien Polen geconfronteerd wordt met te kort aan kolen, deels veroorzaakt door sancties op de invoer van Russische kolen. Wat de vice-premier vergat de melden is dat dat de Green Deal van de EU ook een reden is voor het kolentekort. Door de klimaatplannen van de EU moest Polen de kolenmijnbouw aanzienlijk verminderen. Gelukkig beseft Sasin wel dat de energiezekerheid essentieel is voor de staatsveiligheid en hij voegde er verder aan toe dat deze plannen de energiezekerheid van Polen op basis van schone energiebronnen zullen garanderen.

Een voorlopig ontwikkelingsplan zou tegen het einde van dit jaar klaar moeten zijn, kondigden de Poolse en Koreaanse ministeries aan. De overheid is van plan om de komende jaren drie kerncentrales te bouwen. Eén van deze kerncentrales komt in de Poolse stad Konin te staan.

Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki toonde zijn tevredenheid met betrekking tot de plannen via verschillende sociale media aan. ‘Kernenergie is veilig, schoon en ecologisch en vormt een aanvulling op de groene transformatie en de ontwikkeling van de hernieuwbare energiebronnen waarin de staatsbedrijven zullen investeren’.

Morawiecki via Twitter: ‘Zes reactoren op drie locaties’