De Poolse regering heeft het besluit van Oekraïne om een minister te benoemen, die onlangs ontkende dat de nationalistische leider Stepan Bandera verantwoordelijk was voor de massamoord op etnische Polen en Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, als onaanvaardbaar veroordeeld.

Medio november 2022 werd het aangekondigd dat Andrij Melnyk, die tot voor kort de ambassadeur van Oekraïne in Duitsland was, zou worden aangesteld als onderminister van Buitenlandse Zaken. In juli dit jaar veroorzaakte Melnyk verontwaardiging in Polen toen hij zei dat Bandera geen massamoordenaar van Joden en Polen was en betoogde dat de Poolse vervolging van Oekraïners ervoor zorgde dat Polen als vijand werd beschouwd net als nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie’. Maar hoe zit het met het feit dat de Oekraïeners in 1941 het Duitste leger met open armen en bloemen verwelkomden?

Tussen 1943 en 1945 leidde de Українська повстанська армія (the Ukrainian Insurgent Army) van Bandera een etnische zuiveringsoperatie die resulteerde in de dood van 70.000-80.000 Polen, evenals van Joden en andere etnische minderheden. De meeste mensen in Polen beschouwen dit als een genocide, en het Poolse parlement heeft het als zodanig erkend. Maar Oekraïne ontkent dat.

Melnyk zei later dat hij spijt had van zijn woorden, hoewel hij eraan toevoegde dat de meeste Oekraïners een positief beeld hebben van Bandera. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken distantieerde zich destijds van de opmerkingen van Melnyk en zei dat het zijn eigen mening was en niet het standpunt van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne weergeeft. Kort daarna werd hij ontslagen uit zijn functie als ambassadeur in Berlijn.

Berichtgeving omtrent het ontslaan van Melnyk als de ambassadeur van Oekraïne in Berlijn

Vorige week werd het echter bekend dat Melnyk werd aangesteld als onderminister. In een gesprek met Wirtualna Polska benadrukte de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Paweł Jabłoński het standpunt van zijn ministerie dat de eerdere opmerkingen van Melnyk onaanvaardbaar zijn en sprak hij de hoop uit dat Melnyk zijn opvatting over de genocide in Wolynië zou veranderen.

Ondertussen vertelde Artur Dziambor, het parlementslid namens de Confederatie Vrijheid en Onafhankelijkheid, aan het nieuwscentrum Onet dat het nomineren van deze man iets is dat Polen als een klap in het gezicht kan beschouwen, vooral nadat Polen ‘de best vriend van Oekraïne in Europa’ bleek te zijn. Bijvoorbeeld, Polen heeft meer vluchtelingen uit Oekraïne opgenomen dan welk ander land dan ook.

Deze maand, als een verder teken van verbetering van de diplomatieke betrekkingen tussen Polen en Oekraïne, werd het aangekondigd dat de Oekraïense autoriteiten toestemming aan de Poolse wetenschappers hebben verleend om de massagraven van etnische Polen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Oekraïense nationalisten zijn vermoord, te onderzoeken.

We wachten de resultaten van het onderzoek af.

Er verschijnen verschillende berichten op de sociale media die het probleem van Bandera in Oekraïne aanduiden