Na wat wordt beschouwd als een grote sabotageoperatie om de Nord Stream-gaspijpleidingen te vernietigen, bedankte de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Defensie van Polen, Radosław Sikorski, de Verenigde Staten voor het beschadigen van de pijpleidingen, wat sommige critici in Polen ertoe bracht te zeggen dat hij Rusland een dienst heeft bewezen. Hij wordt namelijk door de Poolse media beschuldigd van spionage voor Rusland.

Sikorski wordt door de Poolse media beschuldigd van spionage voor Rusland

Sikorski’s post was niet het enige bewijs voor degenen die geloven dat de VS achter de sabotageoperatie zat. Beelden van president Joe Biden die het einde van Nord Stream 2 bedreigt als Rusland Oekraïne zou binnenvallen, gingen viraal nadat leiders in Zweden en Denemarken hadden bevestigd dat de pijpleidingen waren gesaboteerd.

‘There will be no longer Nord Stream 2’ aldus Biden

Voor de meeste analisten bieden deze eerdere verklaringen en Sikorski’s post van gisteren echter nog steeds geen echt bewijs van wie er achter de aanvallen zat, waarbij sommigen speculeren dat Rusland zijn eigen pijpleidingen heeft opgeblazen in het door de NAVO gecontroleerde water in de maritieme zone van Denemarken. De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft ook verklaard dat hij gelooft dat Rusland achter de aanval zat.

Maar zelfs als Rusland de mogelijkheid zou hebben om de beveiligingssystemen van de NAVO te ontwijken en zijn eigen pijpleidingen op meerdere locaties op te blazen, hebben critici erop gewezen dat er een aantal redenen zijn waarom Rusland weinig motief zou hebben om zijn eigen infrastructuur te vernietigen. Ondanks de miljarden die het in de pijpleidingen heeft geïnvesteerd, controleert het land de toevoer van het gas. Bovendien zou het in de toekomst een belangrijke geopolitieke en strategische optie voor Rusland van tafel halen, bijvoorbeeld als een Europese regering in de toekomst van macht zou veranderen en een vriendelijkere houding ten opzichte van Rusland zou aanbieden. Kortom, de sancties tegen Rusland zouden dan mogelijk opgeheven worden. Dus waarom alle bruggen verbranden?

Naar verluid sprak de Poolse minister van Buitenlandse Zaken telefonisch met de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Jeppe Kofod, over de kwestie. Ze waren het er beiden over eens dat dit nu een internationaal probleem was. Kofod schreef dat “het nu essentieel is om niet te speculeren, maar alles te doen wat in onze macht ligt om een veilig maar grondig onderzoek te doen naar wat er is gebeurd.”

Deense veiligheidstroepen hebben dinsdag foto’s gepubliceerd waarop te zien is hoe gas in de Oostzee op drie plekken lekt.. De lekkage kwam van zowel de Nord Stream 1- als de Nord Stream 2-pijpleidingen.

De Zweedse nationale seismologische controle-instelling SNSN heeft bevestigd dat het twee omvangrijke onderwaterexplosies heeft geregistreerd.

Een twitbericht van Dmitry Polyanskiy die het bericht van Sikorski wel als bewijs beschouwt

Dmitry Polyanskiy, de vertegenwoordiger van de Russische Federatie bij de Verenigde Naties, zich inmiddels op de sociale media uitgelaten. Voor hem is het twitbericht van Sikorski wel een bewijs tegen de VS.