Onlangs eiste Polen dat Duitsland 1,3 biljoen dollar aan herstelbetalingen betaalt voor de materiële en de wreedheden die zijn begaan tijdens de nazi-bezetting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan zes miljoen Polen gedood, dat is ongeveer 20% van de populatie. Er zijn talloze nationale schatten vernietigd of gestolen. Bovendien zijn ongeveer 63.000 kunstobjecten nog steeds zoek. Vorige week heeft Polen besloten om zijn herstelclaim tegen Duitsland voor schade uit de Tweede Wereldoorlog op internationaal niveau te brengen.

Polen had eerder gewaarschuwd dat het zijn eis tot herstelbetalingen van $ 1,3 biljoen aan internationale instanties zou voorleggen als Duitsland aan de eisen niet zou voldoen. Nu gaat Polen verder met zijn eisen.

De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken, Arkadiusz Mularczyk, heeft vorige week aangekondigd dat hij een beroep heeft gedaan op de secretaris-generaal van de Raad van Europa voor hulp bij het vorderen van de herstelbetalingen voor de schade die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog Polen heeft aangericht.

Polen heeft een gedetailleerde beoordeling gemaakt omtrent de schade die het land tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft opgelopen als gevolg van de Duitse invasie en bezetting. Uit het rapport blijkt dat de geleden verliezen op 1,3 biljoen dollar ingeschat werden. In oktober diende Polen een officiële diplomatieke nota in bij Duitsland waarin het land de Duitsers uitnodigde om besprekingen inzake de compensatie te beginnen. Er kwam echter geen reactie op.

Het gebrek aan vooruitgang met Duitsland heeft Polen eraan toe gezet om de volgende stap te nemen, namelijk de zaak op het internationale toneel te brengen in een poging om druk op het buurland uit te oefenen. Mularczyk heeft sindsdien een beroep gedaan op UNESCO over het herstel van gestolen erfgoed en heeft nu een beroep gedaan op de secretaris-generaal van de Raad van Europa.

Hij heeft de Raad van Europa gevraagd om de claim te analyseren als onderdeel van zijn werk op het gebied van mensenrechten, tevens om als scheidsrechter tussen Polen en Duitsland te fungeren.