Hoe is de situatie aan de grens met Oekraïne? In het onderstaande BBC-filmpje zie je ontroerende en prachtige beelden van moeders met kinderen die wachten om de grens met Polen te mogen oversteken. Via telegram krijg ik toch andere beelden te zien die ik met jullie wilde delen.

De beelden die de BBC in het bovenstaande rapportage liet zien, komen niet overeen met de werkelijkheid. Eén van de hulpverlenende medewerkers aan de grens spreekt zich uit in de onderstaande video. Zoals hij het vertelt, waren de medewerkers voorbereid om moeders met kinderen te helpen. Toen ze bij de grens aankwamen, bleek dat de meerderheid van de mensen die de grens wil oversteken zijn geen Oekraïners. Hij benoemt zelfs een getal: 20% van de migranten zou de Oekraïense moeders met kinderen zijn.

Waar komen de andere migranten vandaan? Het gaat immers om, bagatel, 80% van hen.

In de social media lees ik dat het om jonge mannen uit India, Niger, Marokko of Kameroen gaat. Meestal beweren zij dat ze in Oekraïne studeerden. En zo wordt het ook door de mainstream media aan de onwetende massa verteld.

Wat doen de Poolse burgers?

Via verschillende kanalen heb ik vernomen dat de Poolse mannen in de stad Przemyśl burgerlijke patrouilles organiseren om voor de veiligheid te zorgen omdat de politie haar taak niet uitoefent. Er is namelijk een toename van overvallen in de stad Przemyśl geconstateerd. Naar verluid raakte één winkelier gewond. De vrouwen worden tevens lastiggevallen. Deze informatie kun je nergens op de overheidspagina’s of in de mainstream media vinden. De Poolse politie in Przemyśl informeert alleen over gevallen wanneer een migrant in elkaar geslagen wordt, zoals bijvoorbeeld dit bericht:

Bericht van de Poolse politie met betrekking tot drie migranten die in elkaar geslagen werden

En geen zorgen. De slachtoffers krijgen medische hulp die de Poolse burgers tijdens de coronapandemie al twee jaar ontzegt wordt. Trouwens, ze hoeven hun coronapaspoort niet te laten zien.

In het onderstaande filmpje zien we duidelijk een niet-Oekraïnse man die door twee mannen die filmen ‘aangehouden’ wordt. Die twee mannen stellen zich voor als een burgerlijke patrouille.

Betekent dit dat de migranten die nog een paar maanden geleden aan de grens met Belarus stonden en niet toegelaten werden, mogen nu wel in Polen verblijven? Was dit gewoon een paar maanden durende theatervoorstelling?