Het vaccinatieprogramma tegen het virus is begin januari in Polen van start gegaan. Actuele informatie over de vaccinatie vind je in dit artikel.

Er is veel geschreven en verteld over het coronavaccin. Of het experimenteel is of niet. Of het veilig is of niet. In dit artikel houd ik me afzijdig van deze stellingen. Onderin kunnen jullie bepaalde statistieken bekijken omtrent het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus.

Op de officiële site van de Poolse overheid kwam ik de volgende getallen tegen:

Aantal toegediende vaccinaties: 1.176.904
Vaccinaties per dag: 7.276
Aantal bijwerkingen na de vaccinatie: 871 (vaccinatiegraad 0,074%)

Bij het aantal bijwerkingen wordt niet gespecificeerd om welke bijwerkingen het gaat. In andere bronnen wordt er wel gesproken over overledenen na de vaccinatie: een man van 49 jaar en een man van 73 jaar. In het tweede geval wordt een autopsie uitgevoerd op verzoek van de familieleden. Uit het onderzoek blijkt dat anafylaxie uitgesloten wordt. Men wacht nog op de resultaten van het onderzoek van alle inwendige organen.

De overheid heeft 60 miljoen doses van het vaccin overeenkomstig de contracten met de bedrijven: Astra Zeneca, Johnson&Johnson, Moderna, Pfizer / BioNTech (dat was het eerste contract) en CureVac. Eind december heeft de overheid nog eens 25 miljoen doses vaccins besteld. Conform de verplichtingen van de fabrikant worden de vaccins geleverd vanaf Q2 2021.