Facebook zal tijdelijk zijn miljarden gebruikers toestaan ​​om het Azov-bataljon te prijzen, een Oekraïense neonazistische militaire eenheid. Deze beleidswijziging die deze week is doorgevoerd, heeft te maken met de aanhoudende Russische invasie van Oekraïne. Het Azov-bataljon begon als vrijwillige anti-Russische militie voordat het formeel toetrad tot de Oekraïense Nationale Garde in 2014. Hoewel het de afgelopen jaren de neonazistische sympathieën van het regiment in de westerse media gebagatelliseerd zijn of nog erger verzwegen zijn, zijn de extreemrechtse opvattingen van deze groep duidelijk zichtbaar. De Azov-soldaten marcheren en trainen in uniformen met symbolen van het Derde Rijk. Nu de Russische soldaten naar verluid snel optrekken tegen de strategische en militaire doelen in heel Oekraïne, laat Facebook zijn kwaadaardige gezicht zien.

Wordt het probleem van de neonazi’s in Oekraïne gebagatelliseerd of verdoezeld? Hoe serieus het probleem is, laat het volgende filmpje zien: een fakkeltocht die op 1 januari 2014 plaatsvond met maar liefst vijftienduizend deelnemers ter herinnering van de nazi-collaborateur Stepan Bandera:

Neonazistische organisaties opereren in Oekraïne, vaak met toestemming van de overheidsinstanties

De voormalige president Janoekovitsj heeft tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd de onderhandelingen met de EU met betrekking tot een handelsovereenkomst voort te zetten. Tevens heeft hij beloofd om toegang te krijgen tot de Euraziatische Economische Gemeenschap, een douane-unie tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Hij zou de binnen- en buitenlandse belangen van zijn land in evenwicht brengen. Je moet beseffen dat het volk in Oekraïne erg verdeeld is: linguïstisch, sociaal en politiek: in het Oosten wonen de Russisch sprekende arbeiders en in het Westen daarentegen bevinden zich de Oekraïens sprekende bevolkingsgroepen. Hieruit voortkomt dat de verkiezingsresultaten sterk door de linguïstische kaders beïnvloed worden. Dit houdt in dat er in het Oosten pro-Russische stemmen hoorbaar zijn en in het Westen zul je meer pro-Europese aanhangers tegenkomen.

In november 2013 besloot Janoekovitsj het tekenen van het associatieverdrag met de EU uit te stellen en tegelijkertijd een nieuwe gasdeal met Rusland te sluiten. Er kwamen protesten op gang die tot het afzetten van de rechtmatig gekozen president hebben geleid. Deze beweging word de EuroMaidan genoemd en heeft haar naam te danken aan het Maidanplein in Kiev. Deze demonstraties werden in de Westerse media als vrijheidsbeweging omschreven. We moeten onszelf afvragen: was het überhaupt mogelijk om de pro-Europese en pro-Russische groeperingen te vriend te houden? Wilde Janoekovitsj niet te veel?

Na en voor vrijwel elke speech op het podium tijdens de Maidanprotesten schreeuwde de spreker ‘Glorie aan Oekraïne!’, en de menigte riep terug ‘Glorie aan de helden!’. Dit was de slogan van de voormalige Oekraïense nazi-beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog die bijgedragen had aan de holocaust van de Pools ethnische groepen in Volynië. Deze beweging kenmerkt zich door het gebruik van zwart-rode vlaggen die tijdens de EuroMaidan te zien waren. In de westerse mainstream media wordt het woord ‘neonazi’ met betrekking tot de Maidanprotesten niet genoemd en om de ongemakkelijke waarheid te verbergen wordt het als ‘Russische propaganda’ aangeduid. De realiteit is echter dat de neonazi’s een belangrijke rol speelden bij de gewelddadige omverwerping van de rechtmatig gekozen president Viktor Janoekovitsj in februari 2014 die naar Rusland vluchtte. De huidige regering is dus met geweld aan de macht gekomen.

Neonazistische organisaties in Oekraïne

De neonazistische organisaties die op dit moment in Oekraïne opereren zijn: Organisatie van Oekraïense Nationalisten, Ukrainian Insurgent Army, Ukrainian National Assembly – Ukrainian People’s Self-Defence, Broederschap van Dmytro Korczynski, die in het verleden bescherming aangeboden heeft aan de ISIS-leden, Misanthropic Vision (MD) – een neonazistisch netwerk verspreid in 19 landen dat publiekelijk aanzet tot terrorisme, extremisme en haat tegen de christenen, moslims, joden, Polen, communisten, Amerikanen en gekleurde mensen, en Azov-bataljon.

Merkwaardig dat de Oekraïense autoriteiten deze extremistische organisaties openlijk steunen. Het Azov-regiment wordt gefinancierd door de Oekraïens-joodse oligarch Ihor Kolomoysky, de voormalige gouverneur van Dnipropetrovsk. Naar verluid is hij ook de sponsor van de president Zelensky en zijn verkiezingscampagne. In augustus 2014 werden de Krim-eigendommen van Ihor Kolomoysky door de Russische autoriteiten genationaliseerd en vervolgens te koop aangeboden. Hij wordt in verband gebracht met het financieren van de gewapende ultranationalistische militie die verantwoordelijk worden geacht voor het bloedbad in Odessa. Tientallen doden door brandstichting in Odessa herinneren aan een voorval in de Tweede Wereldoorlog in 1944 toen de Oekraïense helpers van Hitler deelnamen aan het bloedbad van het Poolse dorp Huta Pieniacka, dat een toevluchtsoord was voor joden en beschermd werd door de Russische en Poolse partizanen. Aangevallen door de Oekraïeners en Duitsers op 28 februari 1944 werden honderden mensen afgeslacht, waaronder velen werden opgesloten in schuren die vervolgens in brand werden gestoken.

Het Azov-bataljon

Het Azov-regiment was begin 2015 opgenomen in de nationale strijdkrachten, als onderdeel van de Nationale Garde. Vervolgens kondigde de minister van Binnenlandse Zaken in Oekraïne Arsen Avakov aan dat het Azov-bataljon een van de eerste Oekrainse militaire eenheden zou zijn die door soldaten van het Amerikaanse leger getraind zouden worden (bron 1 en bron 2). De training werd op 12 juni 2015 stopgezet, toen het Huis van Afgevaardigden een amendement aannam dat alle hulp (inclusief wapens en training) aan het bataljon verboden wordt vanwege het neonazi verleden. Het amendement werd vervolgens onder druk van de CIA ingetrokken en de Azov-bataljonssoldaten werden uiteindelijk toch in de Verenigde Staten opgeleid.

Het Azov-bataljon traint jonge kinderen in militaire kampen

Dat er verbanden zijn tussen het Azov-bataljon en de nazistische ideologie is er geen twijfel mogelijk nadat het Duitse televisienetwerk ZDF beelden van de Azov-soldaten met swastika’s liet zien.

In 2015 kreeg Marcin Ogdowski, een Poolse oorlogscorrespondent, toegang tot één van de Azov militaire kampen in Majak. De Azov-strijders pronkten met hun nazi-tatoeages en nazi-symbolen op hun uniformen.

Echter verschijnen er op social media filmpjes en foto’s die deze Oekraïense ‘helden’ in de hemel prijzen.