De berichtgeving over de situatie in Oekraïne is geen journalistiek. Het Westen voert een vreselijke propaganda in de media over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. En in een paar jaar tijd is de opvatting van het Westen 180 graden gedraaid. Een paar voorbeelden waren makkelijk te vinden.

The Guardian: Welcome to Ukraine, the most corrupt nation in Europe gepubliceerd op 6 februari 2015. Dit artikel richt zich op de malafide praktijken in de gezondheidszorg: ‘(…) every man, woman and child in Ukraine pays an average of UAH 1,000 (£41) in bribes each year to keep the healthcare system operational (…).

‘Het meest corrupte land ter wereld verkondigd’ The Guardian niet zo lang geleden
De Oekraïense regering is als het Colombiaanse drugskartel. Er is bloed achter de gordijnen.

En wat beweert The Guardian nu over Oekraïne? The fight for Ukraine is a fight for liberal ideals – het artikel verscheen op 27 februari 2022 en volgens de auteur zit het geloof in democratie en de rechtsstaat diep bij veel van de Oekraïners.

De strijd voor Oekraïne is een strijd voor liberale idealen

En nog een voorbeeld. In 2018 schreef Reuters over het neo-nazi probleem in Oekraïne. ‘Ukraine’s neo-Nazi problem‘ luidt de titel van het artikel.

Reuters beschrijft het neo-nazi probleem in Oekraïne
Hoewel Azov symboliek uit het nazi-tijdperk gebruikt en neonazi’s in zijn gelederen rekruteert, bagatelliseerde een recent artikel in Foreign Affairs alle risico’s die de groep zou kunnen vormen

De volgende artikelen over de president Zelensky: ‘A Ukrainian comedian-turned-president is embroiled in Trump’s impeachment mess‘, beweert Vox. In mei 2019 kort nadat hij officieel president was geworden, ontbond hij het Oekraïense parlement in een poging de macht te consolideren, wat hem zou helpen de corruptie uit te roeien.

Een Oekraïense komiek die president is geworden
Oekraïne heeft in april 2019 president Volodymyr Zelensky gekozen. Zijn enige zinvolle voorbereiding op deze functie was het spelen van de president op tv, volgens het artikel in Vox.

En nu is Volodymyr Zelensky een oorlogsheld, aldus The Washington Post. Dus een oorlogsheld zonder één dag te hoeven vechten.

Acteur, komiek en oorlogsheld – vele gezichten van Volodymyr Zelensky

Dit was maar een handvol van artikelen als voorbeeld hoe de Westerse media hun berichtgeving in een korte periode veranderd hebben.