10 december 2021 – Transport van militaire uitrusting naar de grens Polen-Belarus

Volgens de berichtgeving op Twitter wordt de additionele militaire uitrusting naar de grens Polen-Belarus getransporteerd.

Transport van militaire uitrusting naar de grens Polen-Belarus

3 december 2021 – negen Iraakse burgers aangehouden

Negen Iraakse burgers werden aangehouden toen ze de grens in een busje probeerden over te steken. De chauffeur van het busje, een Turkse burger werd ook aangehouden

1 december 2021 – de verlichting aan de grens kapotgemaakt

De verlichting aan de grens in Terespol werd kapotgemaakt, waarschijnlijk met een luchtgeweer (bron).

1 december 2021 – een volgende groep van migranten aangehouden

Een groep van 2 migranten werd aangehouden toen ze de grens probeerden over te steken. Eerst werd de prikkeldraad met behulp van een tang doorgeknipt. Dan werd er een ladder op de prikkeldraad neergelegd. De vraag is: waar hebben ze een tang vandaan? En waar hebben ze een ladder vandaan? (bron)

29 november 2021 – sommige migranten gaan terug naar huis

Sommige gelukzoekers gaan terug naar huis. Afgelopen nacht zijn 418 Irakezen van Minsk naar Irak teruggevlogen. In totaal zijn er 1876 migranten die besloten om terug naar Irak te vliegen.

Migranten in het vliegtuig naar huis

28 november 2021 – een lichaam van 30-jarige aan de grens gevonden

Een lichaam van 30-jarige aan de grens tussen Litouwen en Belarus gevonden. Naar verluid werd de migrant mishandeld.

Een lichaam van 30-jarige aan de grens gevonden

27 november 2021 – twee Poolse soldaten gewond toen migranten de grens probeerden te bestormen

Twee Poolse soldaten gewond

24 november 2021 – poging om met geweld de grens over te steken

Vannacht probeerde een groep van ongeveer 40 migranten met geweld de grens over te steken. Ze gooiden stenen en houten balken naar de grenswacht en soldaten.

De Poolse soldaten houden wacht aan de grens.

23 november 2021 – de Poolse minister-president mag niet spreken in het PE

Tijdens het debat omtrent de crisis aan de grens met Belarus mocht de Poolse minister-president niet spreken. De vertegenwoordigers van de Poolse autoriteiten in Brussel hebben tevergeefs naar dergelijke mogelijkheid gezocht. Is de oplossing al bedacht? Zo ja, door wie?

22 november 2021 – migranten en mensensmokkelaars aangehouden

Rond 9.00 uur heeft de Poolse politie 10 mannen in een Skoda aangehouden. De arrestatie vond plaats in Piątnica Poduchowna (ongeveer 130km van de grens). Acht van hen waren Iraakse burgers die onrechtmatig de Poolse staatsgrens probeerden te overschrijden. Twee andere mannen waren afkomstig uit Oezbekistan. Zij worden verdacht van mensensmokkel.

22 november 2021 – nachtelijke pogingen om de grens over te steken

Majoor M. Nabzdyjak informeerde in het interview dat er afgelopen nacht twee pogingen plaatsvonden om de grens over te steken. De pogingen werden gecoördineerd door de Belarussische soldaten. Veelal worden de Poolse soldaten uitgescholden (zelfs in het Pools), met stenen bekogeld, met laserstraal verblind. Er wordt tevens een psychische druk op de Poolse soldaten uitgeoefend. De migranten blazen de sigarettenrook in de ogen van de kinderen zodat ze gaan huilen. Deze beelden worden vervolgens ook in de mainstream media gebruikt. De Poolse soldaten worden goed geïnformeerd wat deze trucjes inhouden.

De migranten blazen de sigarettenrook in de ogen van de kinderen zodat ze gaan huilen. Zo willen de migranten een psychische druk op de Poolse soldaten uitoefen.

21 november 2021 – onrustige nacht aan de Poolse grens

20 november 2021 – patrouilleren langs de Westelijke Boeg

Het territoriale (Poolse)leger ondersteunt de Poolse grenswachten. Het leger patrouilleert langs de rivier de Westelijke Boeg. Deze rivier vormt een groot deel van de Poolse oostgrens, eerst met Oekraïne en dan met Belarus.

Vannacht probeerden de migranten de grens over te steken.

19 november 2021 – het Britse en Estse leger geven Polen steun tijdens de crisis aan de grens met Belarus

Bron: Independent, Guardian, Politico

Situatie aan de grens met Belarus deel 1.