Dit politieke jaar in Polen staat in het teken van de presidentsverkiezingen, die op zondag 10 mei 2020 plaatsvinden. En wat vinden de Poolse presidentskandidaten over de huidige vluchtelingen crisis aan de Griekse grens?

De meest duidelijke uitspraak over deze situatie werd door Krzysztof Bosak gedaan. Tijdens de persconferentie heeft hij het volgende gezegd:

Op dit moment hebben we te maken met een nieuwe fase van de migratiecrisis. Turkije kiest alweer om de massamigratie te gebruiken als instrument van zijn beleid, een instrument om druk op de Europese Unie uit te oefenen. Ik wil eraan herinneren dat in 2016, toen de EU met Turkije onderhandelde over een overeenkomst betreffende het stoppen van de toestroom van illegale immigranten en vluchtelingen, onze politieke partijen hebben benadrukt dat dergelijke overeenkomsten geen stand kunnen houden en dat we als staat een hoge prijs hiervoor zullen betalen. De bescherming van grenzen is een recht van alle natiestaten. Het is niet iets wat je mag opgeven of waarover je voor geld mag onderhandelen. Als presidentskandidaat wil ik aangeven dat ik de grenzen wil beschermen tegen zowel legale als illegale massa-immigratie van buiten Europa. De grenzen van Polen moeten veilig zijn, de grenzen van Europa moeten ook veilig zijn.
De presidentskandidaat Krzysztof Bosak tijdens de persconferentie

Verder benadrukte hij dat wij als Europa het er niet mee eens kunnen zijn om onder het mom van een emotionele chantage de illegale migranten en vluchtelingen te moeten helpen. Hij riep de huidige president Andrzej Duda op om solidariteit met de Griekse regering te tonen en de militaire hulp naar de Griekse grens te sturen. In het verleden werden de Poolse grensbewakers naar de grens van Hongarije gestuurd. Zij hielpen destijds om de golf van de illegale immigratie te stoppen.

In een radiouitzending heeft een andere presidentskandidaat Małgorzata Kidawa-Błońska gezegd: ‘We moeten onze grenzen bewaken en ervoor zorgen dat er geen illegale migranten in ons land worden toegelaten’. In 2017 was zij echter een voorstander van het opnemen van vluchtelingen in Polen.

Andere presidentskandidaten hebben zich hierover nog niet uitgesproken. In het verleden waren de meeste (linkse) politici of journalisten voor het opnemen van vluchtelingen en de verplichte asielquota vanuit de EU. En dat is natuurlijk geen verrassing.

P.S. In de afgelopen jaren heeft de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning afgegeven voor 19.000 migranten uit verschillende Arabische landen.

Bron: https://polskieradio24.pl/130/8356/Artykul/2467967,Przyjmujemy-bliskich-nam-kulturowo-Ukraincow-Posel-Porozumienia-o-kryzysie-migracyjnym