Via Carpatia wordt gebouwd als een internationale route die wordt langs de oostgrens van Polen. Via Carpatia zal de steden Klaipėda en Kaunas in Litouwen verbinden met de Slowaakse Košice en Debrecen in Hongarije via de Poolse steden Białystok, Lublin, Rzeszów. En verder naar Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Het Via Carpatia-project (zie afbeelding) is volop in uitvoering!

De bouw van deze route is in twaalf fases verdeeld. En volgens de planning zal eind 2026 augustus gerealiseerd worden. Zie de afbeelding onder: het Poolse deel van de Via Carpatia.

De bovenstaande foto is een weerspiegeling van de Poolse snelwegen op 16 mei 2020. De groene wegen zijn reeds gebouwd, de rode worden gebouwd, de grijze wegen moeten nog gebouwd worden. De oranje route heb ik voor de lezers gemarkeerd.

Waarom is dit project belangrijk voor Polen ?

Er zijn verschillende redenen:

  • Een betere infrastructuur creëert de mogelijkheid om de samenwerking tussen Polen en de naburige landen en landen van het Oost-Europa te versterken.
  • Deze route is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van heel Oost-Polen, waaronder voor de bevordering van het toerisme in deze regio.
  • Via Carpatia is de zogenaamde Nieuwe Zijderoute.
  • Het project omvat de verbetering van het vervoerssysteem van Litouwen, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland met de eerste noord-zuid snelweg in Oost-Europa.