Afgelopen woensdag heeft de Tweede Kamervoorzitter, Elżbieta Witek, aangekondigd dat de eerde uitgestelde presidentsverkiezingen op 28 juni plaats gaan vinden.

In het geval dat geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, zal een tweede ronde gehouden worden. Volgens de Poolse verkiezingsregels moet dit twee weken later, op 12 juli, gebeuren. Deze keer zullen de presidentsverkiezingen via een gemengd systeem gehouden worden, dat wil zeggen per post en op de ‘traditionele’ wijze.

De huidige president Andrzej Duda, die sinds 2015 het ambt bekleedt, staat goed voor in de peilingen. Er is echter een dalende ontwikkeling waargenomen wat luid en duidelijk in de verschillende media besproken wordt. De belangrijkste opponenten van Duda zijn: Władysław Kosiniak-Kamysz, de leider van de Poolse Volkspartij (PSL), Robert Biedroń, Krzysztof Bosak, en de journalist Szymon Hołownia. Małgorzata Kidawa-Błońska heeft zich medio mei teruggetrokken uit de race. Het Burgerplatform (PO) heeft gekozen om verder de burgermeester van Warschau, Rafał Trzaskowski, als de nieuwe kandidaat voor te stellen.

De Poolse presidentiële verkiezingen stonden oorspronkelijk gepland voor 10 mei, maar zijn niet doorgegaan vanwege de Covid-19 pandemie.