Op 3 februari is in heel Polen een anti-oorlogscampagne gestart onder het motto: ‘Niet onze oorlog’. Het initiatief is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Sebastian Pitoń – de organisator van de actie Poolse Veto tijdens de coronatijden – en Leszek Sykulski – doctor in de sociale en politieke wetenschappen met specialiteit geopolitiek met zijn eigen YouTube-kanaal en zijn eigen blog over de huidige geopolitiek van Polen en de wereld.

In heel Polen verschijnen er borden: ‘Dit is niet onze oorlog’

De Poolse anti-oorlogsbeweging heeft de volgende uitgangspunten:

Polen zijn de gastheer in hun eigen land. We zijn geen dienaren van andere naties.

Dit standpunt is ontstaan naar aanleiding van de uitspraak van Łukasz Jasina, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in maart 2022, toen hij tijdens een persconferentie zei: ‘Wij zijn de dienaren van het Oekraïense volk’.

Multi-vector beleid en geen vijanden onder de buren

De beweging pleit voor vrede en voor vredesbeleid dat gericht is op goede betrekkingen met alle buurlanden van Polen. Dus ook Rusland en Belarus. Het focus van het beleid moet gericht zijn op het Poolse nationale belang. Het belangrijkste aspect van het buitenlandse en binnenlandse beleid is de economische ontwikkeling van Polen die het potentieel van de geografische ligging ten volle benut.

Stop de amerikanisering van Polen

De Amerikaanse invloed strekt zich uit van literatuur, muziek tot genderideologie en McDonald’s. Deze invloeden zijn niet altijd goed, neem als voorbeeld het promoten van de genderideologie door de hypocriete Hollywood gemeenschap.

Stop de oekraïenisering van Polen

Eerlijk gezegd weet ik niet of het woord ‘oekraïenisering’ een Nederlands woord is. Het woord ‘amerikanisering’ bestaat wel dus ik dacht ‘oekraïenisering’ moet dan ook goed zijn. En ik zal het gebruiken want ik vind het een geschikte vertaling van het Poolse woord ‘ukrainizacja‘. En waar gaat dit punt over?

Binnen de zogenaamde solidariteit met Oekraïne begonnen de Oekraïense vlaggen als paddestoelen uit de grond te schieten, trots wapperend in de Poolse overheidsinstanties. Deze gebouwen moeten echter de Poolse staat vertegenwoordigen en niet de Oekraïense.

Wat is eigenlijk het doel van het overal tonen van de Oekraïense vlag? Heeft het iets te maken met vluchtelingen helpen? In geen enkel ander land ter wereld, dat ook betrokken is bij het helpen van vluchtelingen uit Oekraïne, hangt er een Oekraïense vlag binnen de staatsgebouwen. Wat is de volgende stap? Een extra officiële taal in Polen invoeren? Of het veranderen van de vlag uit solidariteit met Oekraïne? Helpen is één ding, maar er is geen plek voor de Oekraïense vlag binnen het Poolse parlement of andere ambtelijke gebouwen.

Waarheid, gezin, eigendom

De slogan ‘waarheid, gezin, eigendom’ is gebaseerd op de fundamenten van de Latijnse beschaving. De Poolse anti-oorlogsbeweging is tegen het verwateren van het waarheidsconcept, het verwateren van geslacht en daarmee het demoraliseren van de jeugd, de LGBT-agenda, de genderideologie, het vernietigen van gezin en ten slotte tegen de pogingen om de Polen hun vrijheid te ontnemen door het afschaffen van contant geld, verbod op het consumeren van vlees en zuivel of verbod op auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

Europa van de soevereine landen – ja! Europese superstaat – nee!

De beweging is tegen de plannen om de Europese Unie te federaliseren. Dit concept is namelijk in strijd met het idee van de onafhankelijkheid van Polen. Deze actiegroep is bovendien voor het behouden van de nationale munteenheid.

En ten slotte:

Dit is niet onze oorlog! Laten we niet naar deze oorlog gaan! Vrede – JA, oorlog – NEE

Dit is geen oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dit is de oorlog tussen de VS en Rusland. En de VS zal deze oorlog tot de laatste Oekraïner voeren. Het Poolse leger heeft in Oekraïne niks te zoeken. Deze actiegroep is verder tegen het sturen van de Poolse militaire uitrusting naar militaire uitrusting Oekraïne.