De Poolse ‘open’ sandwiches’…. ‘kanapki‘ in het Pools… Deze open broodjes kunnen bij elke mogelijke maaltijd gegeten worden met een gevarieerde vulling bovenop. Het maken van sandwiches is gebaseerd op een lange traditie die wellicht verrassend is.

Het Poolse woord ‘kanapki‘ (kanapka – enkelvoud, kanapki – meervoud) komt van het Franse woord ‘canapés‘ en het verscheen aan het einde van de 19e eeuw in Polen dankzij de Franse keuken. Aan het begin van de 20e eeuw werden honderden, zo niet duizenden van deze ‘kanapki‘ geserveerd tijdens verschillende feesten bij de elite. Tijdens een bal in 1905, georganiseerd door de burgemeester van Galicië, graaf Potocki, kregen zijn 1.300 gasten 2000 verschillende soorten ‘kanapki’ aangeboden.

In de communistische tijden werden ze geassocieerd met een haastige voorbereiding van maaltijden. Ze waren meestal ook op een simpele manier gemaakt, zoals kaas met tomaat. Haastig of niet haastig… de mensen waren blij met een beetje kaas, tomaat of in betere tijden zelfs met een plakje ham op je broodje omdat de toegang tot ingrediënten gewoon beperkt was. Misschien moeilijk te bevatten maar dat was echt zo.

Poolse sandwiches – ‘kanpapki’

Tegenwoordig bestaat de keuze uit: ham, verschillende soorten kazen, casselerrib, haring, paté, Poolse knakworstjes of andere vleeswaren. Of groenten, zoals tomaat, komkommer, radijsjes, bieslook, sla, gehakte peterselie. Heel populair voor op broodje is de Poolse kwark met bieslook en radijsjes. Diverse sauzen zijn ook lekker erbij, bijvoorbeeld knoflooksaus of gewoon mayonaise of ketchup. Verder kun je ook andere smaken aan toevoegen, zoals augurken of Poolse augurken (die zijn anders van smaak), gesneden eieren of eiersalade, kreeftsalade, garnalensalade of tonijnsalade, Zwitserse kaas, gemarineerde paddestoelen, zongedroogde tomaten of zelfs kaviaar. Divers fruit past er ook bij, bijvoorbeeld peren, pruimen of appel. Je kunt ook gebruik maken van verschillende soorten brood: wit brood, bruin brood of zelfs roggenbrood. Hedendaags is de keuze zo divers dat je bijna de traditionele Poolse sandwiches niet meer erkent (zie foto onder).

Moderne Poolse sandwiches

Ondanks de steeds veranderende culinaire gewoonten van de Polen, is de traditie van ‘open’ sandwiches bewaard gebleven. Onder andere dankzij de stad Cieszyn en het bedrijf ‘Cieszyńskie Kanapki‘, dat zich in de productie van de Poolse traditionele sandwiches specialiseert. In hun assortiment hebben zij sandwiches met haring, sandwiches met ham, sandwiches met huzarensalade, sandwiches met eiersalade en sandwiches met makreelsalade. De ingrediënten zijn traditioneel en het wordt gezegd dat de smaak moeilijk te repliceren is.