De Poolse pierogi is een gerecht dat wereldberoemd is. Meestal worden ze met bigos of met paddenstoelen gegeten. Wist je dat je ook zoete pierogi kunt maken? Dat is een perfect gerecht voor een warme zomerse avond. En zo maak je het.

Het perfecte deeg voor pierogi is niet zo moeilijk om te maken maar wel bewerkelijk. Het belangrijkste is om de juiste verhoudingen te behouden want het deeg moet zacht aanvoelen.

Ingrediënten voor het deeg (voor ongeveer 50-55 pierogi):

  • 800g meel
  • 350ml water
  • 20g boter
  • snufje zout

Voorbereiding:

Kneed alle ingrediënten samen in een kom totdat een gladde massa ontstaat. Verspreid een beetje meel op de aanrecht. Vervolgens rol je telkens een stukje deeg uit met een deegroller. Het uitgerolde deeg moet ongeveer 3-4mm dik zijn. Daarna snijd je cirkels uit het deeg. Als je gereedschap voor ravioli hebt, kun je dit heel goed gebruiken. Ik gebruik heel simpel een glas om de rondjes uit te snijden. Voor deze hoeveelheid van pierogi heb ik een glas met een diameter van 8,5cm gebruikt. Druk niet te hard op het glas zodat het niet breekt. Leg alle uitgesneden rondjes op een bord met extra meel zodat de rondjes niet aan elkaar plakken.

Poolse pierogi, deze keer herlijk fruit als vulling

Ingrediënten voor de vulling van fruit:

  • 250g blauwe bessen (bewaar wat bessen voor garnering)
  • suiker naar smaak

Voorbereiding:

Meng de blauwe bessen met een beetje suiker. Ik heb ongeveer 4 theelepels gebruikt. In de uitgesneden rondjes doe je ongeveer een lepel vulling in. Vervolgens vouw je het rondje dubbel en maak je hem dicht. Zorg dat het deeg goed aan elkaar plakt zodat de pierogi tijdens het koken niet opengaan. Gebruik een beetje meel om het deeg goed te plakken. Kook pierogi in kokend water in de pan. Het duurt ongeveer 3 min en dan zijn ze gaar (dan gaan ze drijven).

Garneer het gerecht met verschillende soorten van vers fruit: blauwe bessen, bosbessen of rode bessen, zoals op de onderstaande foto’s.

Serveren van pierogi met fruit

Eet smakelijk!