Het gaat om de aardappeloogst van het jaar. Meestal valt het tussen eind mei of eind juli.  De zogenaamde primeuraardappelen zijn een echt seizoensproduct dat door veen Pole heel graag gegeten wordt.

Wat zijn primeuraardappelen eigenlijk?

Je herkent primeuraardappelen vooral aan hun dunne schil die al snel loskomt als je er nog maar over wrijft met je vingers. Dit komt omdat deze aardappelen eigenlijk nog niet rijp zijn. Daarom zijn de primeuraardappelen kleiner dan de aardappelen die later geoogst zijn. Tevens bevatten ze minder zetmeel.

Nieuwe aardappelen op de markt in Polen gekocht

Het voorbereiden van primeuraardappelen

Het dunne velletje van primeuraardappelen hoef je in principe niet te schillen en kan je gerust mee opeten na een voorzichtige wasbeurt. Wil je toch liever geschilde aardappeltjes eten? De dunne schil van primeuraardappelen worden het makkelijkst verwijderd door er met een schone spons over te wrijven.

Omdat deze aardappeltjes kleiner zijn, is de kooktijd korter. Prik de aardappeltjes voordat je het water afgiet. Als ze gaar zijn, doe er een klontje boter en gesneden dille in de pan. Roer alles goed door elkaar. En zo worden de nieuwe aardappelen in Polen gegeten. Heerlijk met een stukje vlees en wortelsalade.

Het voorbereiden van primeuraardappelen