Hieronder vind je een recept voor een populaire Poolse cake genaamd keks. Hij wordt ook Engelse keks genoemd. Hoewel de naam misschien iets anders suggereert, is deze cake echt één van de meest traditionele recepten uit de Poolse keuken. Het woord keks heeft geen betekenis.

De Poolse cake – keks

Wat heb je nodig:
300g meel
180g suiker
200g boter
3 eieren
2 eetlepels zure room
3 theelepels bakpoeder
400 g verschillende noten (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, hazelnoten, pecannoten), gedroogd fruit (dadels, vijgen, pruimen, abrikozen, cranberry’s), gekonfijte sinaasappel- en citroenschil, rozijnen.
Om de glazuur te maken heb je nodig:
200g poedersuiker
1 eetlepel water

Het deeg met noten en gedroogd fruit in de tulband bakvorm

En zo maak je deze cake:
1. Hak alle noten in kleine stukjes. Meng de noten met rozijnen en gedroogd fruit. In totaal moet het 400g zijn. In Polen noemen we dit ‘bakalie‘ (uitspraak bakalië). Als je gedroogde vijgen of dadels niet lekker vindt, kun je het weglaten. Dan gebruik je bijvoorbeeld meer cranberry’s.
2. Meng alle ingrediënten in een schaal voor het deeg van de cake: meel, suiker, 3 eieren, boter op kamertemperatuur, bakpoeder en een klein beetje zure room.
3. Voeg de noten en gedroogd ruit in de schaal. Meng alles goed door elkaar.
4. Verwarm de oven op 170C.
5. Doe het deeg in de bakvorm (12cm x 30cm). Ik bak deze cake in een tulband bakvorm.
6. Bak de cake ongeveer 1 uur op 170C. Prik met een satéstokje in de cake om te kijken of de cake van binnen gaar is.
7. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen.
8. Maak het glazuur door poedersuiker met water te mengen. Als de cake afgekoeld is, kan je het over de cake heen strooien.
9. Het glazuur wordt vanzelf hard.

Een stukje van de Poolse cake – keks

Heerlijk met mijn favoriete nitrokoffie!

Eet smakkelijk!

P.S. Deze cake wordt met de Kerst of Pasen gemaakt! Dat hoort bij de Poolse tradities.