Dit gerecht mag niet ontbreken tijdens de kerstviering. Dit is het gerecht waarmee je de viering van de kerstavond begint volgens de Poolse traditie.

Wat heb je nodig voor de soep:

  • 1kg rouwe bieten
  • 3 wortels
  • 1 wortelpeterselie
  • 1/2 selderij
  • 1 appel
  • kruiden: zout, peper, peterselie, laurierblad, 2 kruidnagels en een beetje citroensap
Poolse bietensoep

En zo maak je deze soep.

Maak alle groenten schoon en kook ze in het water samen met stukjes geschilde appel. Vervolgens doe je de kruiden in het water. Kook alles op een zacht vuurtje tot dat de groenten gaar zijn. Giet alle groenten af. Je soep is klaar.

Recept voor de Poolse dumplings

De dumplings worden in Polen ‘uszka’ (uitspraak ‘oeszka’) genoemd. Het betekent ‘oortjes’. Kijk naar de foto’s onder, dan zie je meteen waar de naam vandaan komt.

Vulling van paddestoelen

Je hebt nodig… verschillende soorten paddestoelen, zoals: champignons, kastanje champignons, oesterzwammen, cantharellen. Snijd alle paddestoelen in kleine stukjes en bak ze samen met 1 of 2 uien in een pan.

Voor het deeg heb je de volgende ingrediënten nodig: 400g meel, 200ml gekookt water, 40g boter. Meng de ingrediënten zorgvuldig, zodat een gladde deegmassa ontstaat. Op een grote snijplank rol je het deeg uit met een deegroller. Niet te dik en ook niet te dun. De omhulsel van de dumplings moet stevig genoeg zijn voor de vulling. Daarna moet het gekookt worden en eventueel ook opgebakken. Met een ronde deegvormer van 6cm diameter snijd je mooie rondjes uit het deeg. Ben je niet in het bezit van een ronde deegvormer, gebruik dan mijn trucje. Met een glas kun je ook rondjes uitsnijden. Zo deed mijn oma het ook altijd. Let op dat je niet te hard drukt, zodat het glas niet breekt. Met een beetje meel voorkom je dat de rondjes aan elkaar plakken.

Deeg voor de Poolse dumplings
Poolse dumplings

Met een lepeltje leeg je een beetje paddestoelen vulling in het deeg. Het rondje vouw je dubbel en maak je het goed dicht. Vervolgens pak je twee uiteindes van de dumpling en plak je deze aan elkaar.

Vulling van zuurkoolstamppot

Gebruik het recept voor ‘bigos‘ (de Poolse zuurkoolstamppot) voor deze vulling.

Eet smakelijk!