Deze augurken kun je aan het begin van de zomer eten. In Polen zijn ze het symbool van de zomer geworden. Ze zijn lekker in de salade of voor op brood in plakjes. Als kind kon ik er niet vanaf blijven. Deze zomer heb ik ze voor het eerst zelf gemaakt.

Ingrediënten:

  • 0,5kg verse augurken
  • 4 teentjes knoflook
  • 6 gedroogde pimentbesjes
  • een bos verse dille
  • 4 laurier blaadjes
  • 1 lepel zout
  • ongeveer 1l water
Pools recept voor gezouten augurken

Bereidingswijze:

  • Maak de glazen potjes schoon en droog.
  • Spoel de verse augurken en dille schoon onder koud water.
  • Schil de knoflookteentjes.
  • Plaats onderin in de glazen potjes dille, piment korrels, laurier blaadjes en knoflook. Verdeel gelijkmatig in de potjes.
  • Plaats de verse augurken in de potjes.
  • Kook ondertussen water met zou totdat het zout helemaal opgelost is.
  • Giet het gekookte water in de potjes. Zorg dat de augurken helemaal in het water staan.
  • Maak de potjes dicht en plaats ze op z’n kop. Op deze manier gaan de potjes hermetisch dicht.
  • Laat de augurken minimaal 24 uur staan.

De gezouten augurken kun je al na 24 uur nuttigen. Ze zijn na 2 dagen het lekkerst.

Na twee dagen kan het water troebel worden. Dat is niet erg. Snijd ze lekker voor op brood met Poolse worst of in de salade.

Eet smakelijk!