Er zijn veel interessante schoen- en kledingmerken op de Poolse markt. In dit artikel wil ik jullie kennis laten maken met de bekendste Poolse merken.

Poolse grote en/of luxe kledingmerken

Nummer 1 – 4F

De markt van de sportkleding wordt over de hele wereld gedomineerd door wereldwijde giganten, zoals Nike, Adidas, Reebok, Puma. Maar in Polen wint zijn eigen merk – 4F al een aantal jaren – steeds meer klanten. Dit is een van de meest spectaculaire successen op de Poolse markt van de sportkleding. Het bedrijf begon met de verkoop van goedkopere producten aan de supermarkten. Daarna werd het merk 4Fun opgericht en dit was eigenlijk het begin van 4F. Op dit moment is dit merk één van de meest populaire sportmerken op de Poolse markt met een jaarlijkse omzet van PLN 700 miljoen. Sinds kort wordt het merk ook op de buitenlandse markten zichtbaar… en met succes. De kleding van 4F wordt onder andere gedragen door de nationale sportteams.

Nummer 2 – Cropp, Mohito, Reserved, Sinsay, House

Cropp, Mohito, Reserved, Sinsay en House dat zijn vijf merken van het in Gdańsk gevestigde LPP-bedrijf. Het werd opgericht in 2004 en kreeg al snel een groep aanhangers in Polen. De merken zijn voornamelijk gericht op jongere klanten en de collecties zijn geïnspireerd door streetstijl.

Een winkel van het Poolse merk House

Nummer 3 – Diverse

Diverse is een Pools kledingmerk opgericht in 1993. De eigenaar van het merk is het bedrijf ETOS S.A. ook gevestigd in Gdańsk. Het merk biedt een sportieve dames- en herenkleding, aangevuld met accessoires, schoenen, tassen en rugzakken.

Een winkel van het Poolse merk Diverse

Nummer 4 – Kazar

Het schoenenmerk Kazar werd in 1996 opgericht door vier Poolse heren Artur Kazienko, Krzysztof Kassan, Dariusz Łyszczak en Zbigniew Inglot die bovendien een eigenaar is van het cosmeticabedrijf Inglot Cosmetics dat zich in de productie van make-up producten specialiseert. Het bedrijf wordt beschouwd als één van de meest succesvolle cosmeticabedrijven ter wereld en verkoopt zijn producten wereldwijd in meer dan 80 landen.

Maar nu terug naar het kledingmerk Kazar. Het bedrijf richt zich op de productie van dames- en herenschoenen, tevens accessoires, zoals tassen en koffers. De producten zijn bestemd voor een hoger segment. Onlangs heeft het bedrijf een nieuwe salon in Dubai geopend.

Een winkel van het Poolse merk Kazar in Nowy Sącz
Een winkel van het Poolse merk Kazar in Krakau

Nummer 5 – Vistula

Vistula is een van de bekendste Poolse kledingmerken. Het basisassortiment bestaat uit kostuums, overhemden, broeken, jassen, truien en accessoires voor heren.

Het bedrijf Krakowskie Zakłady Przemysłu Odzieżowego (KZPO) werd in 1948 opgericht. In het begin produceerde het bedrijf zowel heren- als dameskleding. Pas na verloop van tijd beperkte het bedrijf zich tot de productie van herenkleding. Pas in 1991 kreeg het bedrijf de naam Vistula.

Het bedrijf heeft voor zijn reclamespots veel bekende mensen geworven, zoals de Ierse acteur Pierce Brosnan of de Poolse voetballer Robert Lewandowski die in het kader van het contract met Vistula zijn eigen kledinglijn Lewandowski Collection gelanceerd heeft.

Het merk is voornamelijk bekend om een elegante herenkleding.

Reclame van Vistula met de Poolse voetballer Robert Lewandowski
Een winkel van het Poolse merk Vistula

Nummer 6 – Ryłko

In 1964 opende een schoenmaker Stanisław Ryłko zijn eigen schoenmakerij in Kalwaria Zebrzydowska, een plaatsje in de buurt van Krakau. Ryłko specialiseerde zich destijds in het maken van herenschoenen. Vervolgens in de jaren 70 werd de damescollectie geïntroduceerd. De schoenencollectie van dit merk kun je omschrijven als elegant. In 1997 werd de eerste eigen winkel van Ryłko in de Floriańskastraat in Krakau geopend. Tegenwoordig zijn de winkels van Ryłko over heel Polen verspreid.

Een winkel van het Poolse schoenenmerk Ryłko

Nummer 7 – Wólczanka

De geschiedenis van het merk Wólczanka gaat terug tot 1948 toen het bedrijf opgericht werd. Het aanbod van het merk is bestemd voor de heren. In de collectie van Wólczanka kun je herenoverhemden, stropdassen, manchetknopen en andere accessoires voor de heren vinden. Traditie en jarenlange ervaring hebben het merk Wólczanka goed gepositioneerd op de Poolse markt.

Een winkel van het Poolse merk Wólczanka

Nummer 8 – Wojas

Het merk Wojas werd in 1990 opgericht. Het merk specialiseert zich in productie van schoenen voor de dames en heren, sportkleding en accessoires zoals tassen.

Het merk Wojas levert werkschoenen voor de Poolse politie, het Poolse leger en tevens de boswachters in Polen. En ander interessant feit is dat de Amerikaanse overheid in juni 2021 100.000 paar schoenen voor het Amerikaanse leger heeft besteld.

Een winkel van het Poolse merk Wojas