We gaan emigreren naar Polen of eigenlijk ik ga re-emigreren. Vorig jaar februari hebben we een prachtig huis gevonden waar we meteen op verliefd zijn geworden. Hieronder ons verhaal hoe we tot deze beslissing zijn gekomen.

But first things first.

Hoe hebben we het huis gevonden?

In juli 2019 zijn we op vakantie in Polen geweest. We hebben daarvoor al een lange tijd gepraat om een vakantiehuis in Polen te kopen. We zaten in een park bij een prachtig paleis en mijn man was in plaats van het paleis aan het bekijken op zijn mobiel huizen aan het zoeken. Op een gegeven moment laat hij aan mij een huis zien in een dorpje in de buurt van een grotere stad Nowy Sącz. Wat ons opviel was een prachtig uitzicht vanuit het huis, het houten plafond in het huis en de afmetingen van het huis, maar liefst 300m2. Ik moest meteen met de makelaar bellen om een afspraak voor een bezichtiging te regelen. We zaten destijds niet echt in de buurt. In het bos in het plaatsje Nałęczów. Dat was 4 uur rijden naar het dorpje. In totaal 8 uur lang in de auto.

Het was prachtig weer deze dag. Meer dan 30 graden en je moet de hele dag in de auto zitten. Toen we daar aankwamen, zagen we dit:

Het uitzicht van ons toekomstige huis in Polen?

Het huis van de buitenkant zag er zo uit:

De voorkant van ons toekomstige huis in Polen
En de achterkant van ons toekomstige huis in Polen

Toen we bij ons vakantiehuisje terug aankwamen, waren we doodop van de hele dag in de auto zitten. Ik werd zelfs ziek die avond. Maar het was het wel waard want ons gevoel over het huis werd bevestigd.

Tweede bezichtiging

Nadat we in Nederland kwamen, besloten we de tweede bezichtiging in te plannen. Deze keer wilden we ook een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Het huis stond heel lang leeg. Ik ben in contact gekomen met een bedrijf in Krakau dat zich bezig houdt met technische en bouwkundige keuringen van nieuwbouw projecten. Ik heb ook een aannemer gevonden. Met alle partijen inclusief de makelaar heb ik de datum van 4 oktober 2019 vastgelegd.

We vlogen op 3 oktober vanuit Amsterdam naar Krakau. Heel fijn was dat een directe vlucht naar Krakau met KLM. We sliepen één nachtje in het Hilton hotel in de buurt van het vliegveld. De volgende ochtend waren we vroeg op om onze huurauto op te halen zodat we op tijd bij de bezichtiging konden zijn. Vanuit Krakau is het ongeveer 1 uur en 40 min rijden.

De bouwkundige keuring verliep goed. We hebben een aantal goed tips gekregen met betrekking tot het afmaken van het huis. We hebben kennis gemaakt met de aannemer, waarmee we nu nog steeds samenwerken en hele goede ervaringen mee hebben.

Wederom werd ons gevoel bij de tweede bevestiging bevestigd.

We besloten om drie andere huizen in de buurt te bezichtigen. Wie weet, misschien is er ergens anders ook nog iets moois. Eén huis was eigenlijk af, alleen de meubels erin en de tuin aanleggen. Op zicht mooi in het bos gelegen. Maar niet zo een mooi uitzicht. Het volgende huis had een prachtig uitzicht op de Tatra’s zelfs maar met de locatie waren wij niet blij. Bij een drukke provinciale weg. Het laatste huis was mooi gelegen in een dal (dus zonder uitzicht op de bergen). Het was helemaal af, zelfs met meubels ter overname. Het was onlangs uitgebouwd en gerenoveerd. Maar we zagen scheuren in de plavuizenvloer. Bij geen van de huizen was er een klik.

We kwamen 7 oktober in Nederland terug nadat we nog in de regio rond hebben gekeken.

Twee weken later hebben we een bod uitgebracht. De eigenaren hebben een tegenbod gedaan. Het tegenbod hebben wij geaccepteerd.

Trotse eigenaren

Het ondertekenen van een voorlopig koopcontract verliep digitaal. Voor het tekenen van het koopcontract hebben we de datum van 17 februari 2020 vastgelegd. Ik moest een beëdigd tolk regelen, voor mijn man welke de Nederlandse nationaliteit heeft. Volgens de Poolse wet is de aanwezigheid van een beëdigd tolk bij het tekenen van een koopcontract dan verplicht. In je eigen taal. Zo veel beëdigd tolken Nederlands/ Pools (en andersom) heb je niet in Polen. Gelukkig heb ik een paar tolken in Krakau kunnen vinden waar ik er één van gekozen heb.

Derde trip naar Polen

In februari 2020 gingen we met mijn gezin naar Polen. Deze keer vlogen we vanuit Eindhoven. Ik heb een leuk hotel bij een meer gevonden. Het hotel beschikt over een binnenzwembad en een kegelbaan. Ik dacht als de kinderen zich in het hotel kunnen vermaken dan kunnen wij gemakkelijk alles regelen. Ons reisje heb ik immers in de voorjaarsvakantie ingepland. De kinderen waren wel bij het tekenen aanwezig.

In die week hebben we veel geregeld maar ook een beetje de tijd genomen om leuke dingen te doen.

Genieten van onze avontuurlijke reis naar Polen in februari 2020. We hebben een huis gekocht!

Op 22 februari vlogen we terug niet wetende dat over maand de hele wereld op slot gaat……

We zijn blij met de Poolse aannemer

De gekozen aannemer begon gelijk met de werkzaamheden in ons huis. Voordat we teruggingen, zijn we nog een kijkje gaan nemen in ons huis. Kijk een foto hieronder. En kijk naar dat sfeervolle houten plafond in de woonkamer 😍

De vloer is gestort. Wij zijn blij met onze Poolse aannemer.

Het volgende verblijf in ons nieuwe vakantiehuis hebben we voor de meivakantie ingepland. Onze Poolse aannemer zou dan klaar zijn met de begane grond. En dat was ook zo. De begane grond was binnen zes weken klaar.

Lockdown

Op 26 maart zou ik naar Warschau vliegen naar mijn ouders. Ik heb de ticket zes maanden eerder geboekt om met mijn ouders het oosten van Polen te bezoeken. Ik heb mooie verhalen gelezen en prachtige foto’s gezien van de oerwoud van Białowieża en de prachtige orthodoxe kerkjes. Daar ben ik nog nooit geweest. En nu nog steeds niet 😥

Als ik me goed kan herinneren, ging Polen een paar dagen voor mijn vertrekdatum in lockdown. Aan de grens tussen Duitsland en Polen ontstond 40km file.

Onze meivakantie in Polen ging niet door. Gelukkig werd het in de zomervakantie wat ‘normaler’ en we konden vier weken in ons huis vertoeven. Daarna kwamen we nog in oktober en in december terug. Omdat de kinderen online lessen kregen, konden we zelfs vier weken in Polen blijven.

Al in oktober begonnen we ons af te vragen aan welke plek onze toekomst en ons geluk verbonden zijn.

Onze beslissing

Na maanden van brainstormen was onze beslissing als volgt: we gaan emigreren naar Polen.

We hebben een droom die we in Polen gaan verwezenlijken. We willen de mogelijkheid nemen om bijna geheel zelfvoorzienend en vrij in de natuur te kunnen leven. We willen een grote moestuin, bijenkorven, kippenhok, ook zonnepanelen. We hebben een schitterende locatie gevonden en niet minder belangrijk dat we kennis hebben gemaakt met onze nieuwe buren, met die we goed contact hebben.

Voor onze kinderen hebben we een internationale privéschool geregeld. Doordeweeks zullen we in Krakau moeten wonen, waarschijnlijk gaan we daar iets huren.

Ons huis staat te koop. Ik heb een verhuisbedrijf geregeld. De planning is om in de eerste helft van juli te vertrekken. Maar er is nog een hoop te regelen zoals bij elke verhuizing. En helemaal bij een internationale verhuizing. Ik heb 21 jaar in Nederland gewoond en moet, ondanks dat ik Pools ben, alles opnieuw leren hoe we in Polen moeten zetelen.

Ons avontuur gaat binnenkort beginnen. Ik hou jullie op de hoogte.