Lentekriebels krijgen we van het prachtige weer. We hebben al wat zaadjes geplant: augurken, pompoenen, tomaten en bietjes. We houden de plantjes nog wel binnen vanwege de nachtvorst. En we hebben onze eerste lentewandeling achter de rug. Deze keer naar de berg Korab. Deze berg is maar 727m hoog en bevindt zich in het bergketen Eiland-Beskiden.

Lentekriebels

Met de oplopende temperatuur ontwaakt de natuur. De lente laat zich overal zien en horen. De vogeltjes zingen in het bos. Vooral ’s morgens. De natuur trekt zich niks van de oorloog, pandemie of klimaatverandering aan. De natuur gaat gewoon door. Sommige veranderingen kan de mens waarnemen en zelfs fotograferen. En andere veranderingen zijn voor ons onzichtbaar. Ergens wordt er bijvoorbeeld aan een nieuwe generatie lieveheersbeestjes, spinnen of andere insecten gewerkt. Ons dagelijkse leven gaat ook gewoon weer verder als vanouds, ook al lijkt het helemaal niet meer op ons leven in Nederland.

Daar word ik blij van.

De lente staat voor de deur

Sombere gedachten

Er zijn niet alleen maar leuke gedachten maar ook overpeinzingen. De grote agressor NAVO die tegen Rusland en Poetin al jaren aan het schoppen is. The Collective West is zo blind in zijn haat jegens Poetin dat het bereid is om alles op te offeren. Werkelijk alles. The Collective West is zo blind in zijn haat dat het bereid is om het Zelansky regime en zijn neo-nazi bataljon te financieren en militair te steunen. De sancties werken niet maar zullen alleen verpaupering van de EU-burgers en verloedering van Europa veroorzaken. Tja… ‘De wereld heeft zich omgedraaid, de donkere kant ligt boven’, zoals de zanger Boudewijn de Groot zong:

Buiten voor de deur is het koud, is het donker.
Buiten voor de deur is het walmend nat.
Buiten voor de deur in de schaduw zwerven schimmen.
Buiten voor de deur is de stad.

De wereld heeft zich omgedraaid, de donkere kant ligt boven.
En ook de sterren zijn er niet, de nacht is klam en dicht.
De regen in een gele mist doet alle lichten doven,
behalve in mijn kamer waar jij veilig naast me ligt.

Keerzijden

Militaire begraafplaats 359

En weer terug naar de berg Korab. Vanuit de top heb je niet echt een uitzicht omdat het bebost is. De regio kun je wel onderweg bewonderen. Op de top van de berg heb je een stukje geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog: een militaire begraafplaats nr 359.

Op deze plek rusten 33 soldaten die in december 1914 sneuvelden tijdens de gevechten tussen de Russische en Oostenrijks-Hongaarse militaire troepen. Volgens de lokale bevolking kwam het gevecht toevallig tot stand, toen de Russische soldaten die zich uit Limanowa terugtrokken een eenheid van de Oostenrijkse soldaten aantroffen. De namen van de soldaten zijn niet bekend. Het gevecht eindigde met de overwinning van de Oostenrijkse troepen, die het Russische offensief richting Krakau en Silezië stopten. De begraafplaats is onlangs gerenoveerd.

De berg Korab in de Eiland-Beskiden