De lente is in volle gang. Er zitten nu groene blaadjes aan de bomen en bloemen staan in bloei. Vorige maand ging ik het bos in op zoek naar de lente. Deze keer ging ik de bloemen in het weiland fotograferen. Ik heb de volgende bloemen gevonden die in mei bloeien.

Cipreswolfsmelk – wilczomlecz sosnka

De cipreswolfsmelk is een vaste plant en komt van nature voor in Europa en West-Azië. De plant is 15-30cm hoog. De niet-bloeiende loten lijken op een dennentakje. In de plant zitten melksapbuizen. Het melksap kan huidirritatie veroorzaken. Cipreswolfsmelk kan op voedselarme tot matig voedselrijke graslanden groeien.

Cipreswolfsmelk groeit in de weilanden

Gewone ereprijs (of gamander-ereprijs) – przetacznik ożankowy

Gewone ereprijs is een vaste plant met kleine, azuurblauwe bloemetjes. De plant komt zowel in de weilanden als in bossen voor. Hij bloeit vanaf mei tot augustus.

Schattige azuurblauwe bloemetjes van gewone ereprijs

In Polen wordt kruidenthee van deze plant gemaakt die goed is voor je spijsvertering.

Madeliefje (of meizoentje) – stokrotka pospolita

Wie kent het niet? Witte bloemhoofdjes met gele buisbloemen die zich ’s nachts en bij regenachtig weer sluiten. Ze wenden zich overdag naar de zon toe. Waar komt de naam madelief vandaan? Misschien van het woord ‘made’, wat weide of hooiveld betekent. Het wordt ‘lief’ is er aan toegevoegd omdat men deze bloemetjes graag in het weiland ziet. Aan andere uitleg is dat de naam van maagde-lief afkomstig is, omdat het bloempje in verband gebracht wordt met de maagd Maria.

Madeliefje wordt gebruikt voor kruidenthee

De plant wordt al heel lang als geneeskruid gebruikt. De kruidenthee van madeliefje is goed voor je spijsvertering, tevens als je verkouden bent. Het heeft ontstekingsremmende en koortswerende eigenschappen.

Gevlekt longkruid – miodunka plamista

De plant bloeit met rozerode tot blauwachtige trompetvormige bloemen. In de tuin kun je de plant als bodembedekker gebruiken. Het is een mooie en landurig bloeiende plant voor schaduwrijke plekken.

Gevlekt longkruid vind je in de weilenden, bossen en tuinen

Hondsdraf – bluszczyk kurdybanek

De plant heeft hoestdempende en aansterkende eigenschappen en wordt sinds de Oudheid medicinaal toegepast, ook nu nog wel. In Polen wordt ook van deze plant kruidenthee van gemaakt. In sommige landen werd het voor brouwen van bier gebruikt.

Hondsdraf heeft ook een tweede naam die slaat op de groeiwijze namelijk, kruip-door-de-tuin

De plant wordt maximaal 15 cm hoog. De bloemen zijn blauwviolet. De plant komt in verschillende landschappen voor, zoals hooi- en weilanden, bermen, onder heggen en muren in bossen. Hij kan zelfs op de hoogte van 1400m groeien.

Pinksterbloem – rzeżucha łąkowa

Een meerjarige weilandplant met witte, lichtroze tot soms violette bloemetjes. De pinksterbloem bloeit massaal rond deze tijd tot juni. Zijn aanwezigheid wijst op een voedselrijke bodem. De plant bevat glycoside, vitamine E, C en K en wederom wordt daar kruidenthee van gemaakt.

Pinksterbloem bloeit massaal rond deze tijd

We wachten op de volgende prachtige tafereel in juni!

Lees mijn andere artikelen over verschillende bloemen in de bossen in weilanden: