Polen eist dat Duitsland 1,3 biljoen dollar aan herstelbetalingen betaalt voor de verwoestingen de wreedheden die zijn begaan tijdens de nazi-bezetting van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zes miljoen Polen gedood, dat is 20% van de populatie. Er zijn talloze nationale schatten vernietigd of gestolen. Ongeveer 63.000 kunstobjecten zijn nog steeds zoek.

De Poolse Minister van Buitenlandse Zaken, Zbigniew Rau stuurde onlangs een officieel bericht naar het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken met het verzoek om herstelbetalingen. De Duitse regering wees onmiddellijk de claim van Polen af en gaf aan dat de Poolse leiders in 1953 een deal met Duitsland tekenden waarmee ze afstand deden van alle aanspraken op herstelbetalingen uit de oorlog. De Poolse regering verklaarde daarentegen dat Polen destijds onder de heerschappij van de Sovjet-Unie stond. Duitsland beseft dat Polen een sterke morele en politieke zaak heeft en dat het zich verschuilen achter deals met de Sovjet-Unie niet in een goede positie voor Duitsland is. Vooral wanneer het meer dan € 1 miljard heeft uitgegeven voor de herstelbetalingen voor de Eerste Wereldoorlog in Namibië.

Sommige tegenstaanders van de Poolse claims beweren dat Polen na de oorlog de oostelijke gebieden van Duitsland heeft gekregen, ongeveer 102.000 km2. Als gevolg hiervan 10 miljoen etnische Duitsers door de Poolse autoriteiten gedwongen werden te verhuizen. Ze beseffen blijkbaar niet dat Polen 175.000 km2 van zijn oostelijke contreien, die door de Sovjet-Unie ingelijfd werden, verloren heeft.

Maar Polen zal niet zo gemakkelijk opgeven. De Poolse president Andrzej Duda heeft de zaak met de Duitse president besproken. Bovendien heeft de Poolse regering de Raad van Europa opgeroepen om over de kwestie te debatteren.