Op 26 oktober meldde ik het volgende: Eind oktober heeft de Tweede en Eerste Kamer in Polen ingestemd met het aannemen van een wetsvoorstel om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze week werd het door de president getekend. Hiermee is de Poolse versie van de Nederlandse spoedwet aangenomen. Is de inhoud van deze wet precies hetzelfde? Of zijn er meer verschillen dan overeenkomsten? Deze vragen probeer ik dit blog te beantwoorden. 

Dit bericht klopt echt niet helemaal. Deze wet werd door de president getekend. Volgens de laatste stap van het wetgevingsproces in Polen moet het nog in het Staatsblad gepubliceerd worden. Dat is echter nog niet gebeurd. Dit betekent dat de spoedwet officieel nog steeds niet aangenomen is. Deze belangrijke stap in het wetgevingsproces heb ik het over het hoofd gezien. Mijn excuses hiervoor. De uitleg van een Poolse advocaat heb ik op deze site gezien.

Het is natuurlijk niet zo dat de Poolse regering deze stap vergeet is. Zij realiseerde zich dat de wet, onder andere, de salarisverhogingen voor medisch personeel bevat, van maar liefst 200%. Omdat de geldpers de laatste tijd overuren draait, is het gemakkelijke om te doen net alsof je neus bloedt.

Dit lijkt op meer chaos dan in welk Europees land dan ook.

Dit betekent dat de politie nog steeds niet mag handhaven op het niet dragen van de mondkapjes. Daarover heb ik in dit bericht uitgebreid geschreven: ‘Boetes, sancties en dragen van mondkapjes’.