Op zondag 16 augustus werd in Warschau een protest gehouden tegen de coronamaatregelen. De kernboodschap van de duizenden demonstranten was ‘Beëindig de PLANdemie’. De burgers verzamelden zich op het plein in de Oude Stad en eisten dat de Poolse autoriteiten hun vrijheid teruggeven. De demonstratie was ook tegen verdere strenge maatregelen, zoals het dragen van maskers of tegen (mogelijk) verplichte vaccinaties.

De demonstratie werd georganiseerd door de anti-vaccinatie beweging en werd bijgewoond door de Tweede Kamerlid, Grzegorz Braun, namens de partij Confederatie Vrijheid en Onafhankelijkheid, en de voormalige kandidaat voor president van Polen, Paweł Tanajno (beide heren waren dit jaar betrokken bij de demonstraties van de Poolse ondernemers).

Grzegorz Braun gaf een pittige toespraak waarin hij de huidige situatie met die in herfst 1939 vergeleek. ‘In het begin wordt er bevolen om een armband te dragen, en als het tijd is om naar het getto te gaan, is er geen tijd meer voor protesten. De burgers stilte opleggen doordat zij een muilkorf moeten dragen is geen doel op zich. Dit scenario begint net van de grond te komen’, zei hij. Zoals hij verder opmerkte, is de kwestie van maskers dragen een kwestie van de persoonlijke vrijheid en de grondwettelijke rechten van de burgers, die niet kunnen worden weggenomen door de invoering van wetsvoorstellen van een lagere rang. De politicus benadrukte vervolgens dat het niet de bedoeling is om iemand iets te verbieden, zoals het dragen van maskers of verbod op vaccinaties. Integendeel. Het gaat om de persoonlijke vrijheid waarin niemand wordt gedwongen om iets te doen.

De demonstranten verzamelden zich om 12.00 uur en na een reeks van toespraken geluisterd te hebben, gingen zij richting het ministerie van Volksgezondheid. Tijdens de mars werden er verschillende spandoeken gedragen, zoals ‘Als wet onrecht wordt, is verzet een plicht‘. Volgens de organisatoren van de demonstratie moeten we niet bang zijn voor het virus maar voor een totalitaire staat rechtstreeks uit de boeken van George Orwell.

De tweede demonstratie was georganiseerd door de Poolse patriottische bewegingen bij de Universiteit van Warschau. De kernboodschap was ‘Stop de LHBT-agressie‘. De voormalige presidentskandidaat, Krzysztof Bosak, benadrukte in zijn toesprak dat de Polen niet mogen toestaan dat de gender ideologie aan de Poolse samenleving wordt opgelegd. ‘Het uiten van een openlijk verzet tegen de revolutie van de cultuur marxisten is een morele plicht en de enige manier om de verspreiding van de extreem linkse ideologie stoppen. We moeten actief zijn, we moeten deze revolutie stoppen’, zei hij.