Een aantal monumenten ter herdenking van de zogenaamde bevrijding door de Sovjets werden door de Poolse autoriteiten verwijderd.

Sinds de Sovjet-Unie in 1939 samen met nazi-Duitsland Polen binnenviel en na 1944 het communisme aan Polen oplegde, beschouwt de overgrote meerderheid van de Polen het Rode Leger niet als bevrijders, maar eerder als veroveraars. Tijdens de communistische tijden werden een aantal monumenten door heel Polen opgericht voor de herdenking van de zogenaamde bevrijders. ‘Deze monumenten zijn een symbool van een systeem dat, arm in arm met Hitler, de Tweede Wereldoorlog begon en een systeem dat Polen koloniseerde en vazallen maakte van zijn mensen”, zei Karol Nawrocki de directeur van IPN (Instytut Pamięci Narodowej – Institute of National Remembrance)

Nawrocki benadrukte verder dat het Rode Leger geen vrijheid bracht, maar een systeem van kwaad dat opriep tot een wereldrevolutie en genocide van specifieke sociale groepen.

Er zijn totaal vier monumenten verwijderd: twee van de monumenten bevonden zich in de Silezië-regio, één in het westelijke deel van de Baltische kust, en de laatste in het zuiden van Polen.