De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau verwacht dat de slachtoffers van Wolynië door Oekraïne worden geëerd voordat het toetreedt tot de EU. Hij voegde eraan toe dat het op dit moment aanhoudende conflict de morele schuld van Oekraïne aan de slachtoffers van de pogroms niet kan opheffen.

Elk toekomstig EU-lidmaatschap van Oekraïne moet afhangen of het land de slachtoffers van de genocide in Wolynië, begaan door Oekraïense nazi’s tegen de Poolse minderheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, op gepaste wijze zal eren, zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau tijdens een conferentie in Londen over de wederopbouw van Oekraïne. Met deze woorden reageerde Rau op de opmerkingen van de chef van het Oekraïense Nationale Herinneringsinstituut, Anton Drobovych, die zei dat Oekraïne de hervatting van de opgravingen van Wolynië-slachtoffers niet zou toestaan ​​totdat Polen de graven herstelt van strijders van het Oekraïense Bevrijdingsleger (UPA) die vochten tegen de Polen en de Sovjets tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken bracht daarbij in dat Oekraïne tijdens de oorlog met Rusland met alle mogelijke middelen moet worden geholpen, omdat dit niet alleen moreel juist was, maar ook in het Poolse nationale belang. Hij voegde er echter aan toe dat de morele overweging die we in deze oorlog jegens Oekraïne hebben, onze morele verantwoordelijkheden jegens de slachtoffers van het bloedbad in Wolynië niet kan opheffen. Deze oorlog heeft die verantwoordelijkheid niet minder belangrijk gemaakt. De minister zei dat de Polen de herinnering aan Wolynië in hun hart dragen en dat ze deel uitmaken van de Poolse identiteit. Hij verklaarde daarbij dat hij er geen twijfel over had dat deze kwestie volledig moet zijn opgelost vóór de toetreding van Oekraïne tot de EU.

De voorzitter van het Oekraïense parlement, Ruslan Stefanchuk, reikte een maand geleden naar de afgevaardigden in het Poolse parlement in een toespraak omtrent de etnische zuivering uitgevoerd door Oekraïense nationalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft echter geen excuses aangeboden voor de gebeurtenis. ‘Another anniversary of the terrible events that took place in Volhynia is approaching. We understand your pain at the loss of loved ones. To all their descendants, I want to express my sincere sympathy’, zei hij tegen de Poolse Tweede Kamerleden.

Stefanchuk zei dat Oekraïne met Polen wilde samenwerken om de slachtoffers te herdenken. ‘We zijn klaar en staan ​​open voor samenwerking met Polen. Samen zullen we gedenkplaatsen zoeken en eren. Samen zullen we de identiteit ontdekken van de slachtoffers die nog steeds in naamloze graven liggen in zowel Oekraïne als Polen, verklaarde hij in zijn toespraak. ‘Together, we have to meet this difficult but important challenge. Together, we shall find the truth and come to a conclusion that is just,” voegde Stefanchuk eraan toe.