Tijdens een epidemie (of pandemie) en een landelijke quarantaine wanneer mensen ernstig ziek worden en sommige gevallen aan het virus sterven, lijken de vragen over het uitstellen van de presidentsverkiezingen triviaal en misplaatst. In feite is deze kwestie absoluut fundamenteel. En om verschillende redenen. Wat zijn valide redenen om de presidentsverkiezingen in Polen uit te stellen.

Ten eerste…

De campagnes van alle kandidaten kunnen momenteel niet op een normale manier worden uitgevoerd. Het gebrek aan openbare bijeenkomsten met kiezers vormt een probleem voor vrijwel alle partijen en hun kandidaten, tevens voor onafhankelijke kandidaten omdat het reizen door Polen en gesprekken met ‘gewone’ burgers een basis is van elke campagne. Het organiseren van de verkiezingen tijdens een epidemie (of pandemie) brengt het risico met zich mee of het wel eerlijk is verlopen. En dit kan serieuze gevolgen hebben voor het politieke systeem en de stabiliteit van het land.

Ten tweede…

We weten niet hoe de epidemie in Polen zich verder gaat ontwikkelen en hoe lang rigoureuze maatregelen nodig zijn. Deze maatregelen kunnen het normaal functioneren van burgers belemmeren. Bijvoorbeeld kan de gedwongen quarantaine noodzakelijkerwijs een obstakel vormen voor de burgers die hun stemrecht willen uitoefenen. Maar het probleem beperkt zich niet alleen tot degene die in een gedwongen quarantaine zitten. Miljoenen Polen hebben tegenwoordig andere dingen aan hun hoofd die hun leven en ook dus hun stemkeuze zouden kunnen beïnvloeden.

De werkende mensen zijn niet zeker of ze hun baan zullen behouden of hoe de komende dagen eruit zullen zien: de ondernemers en eigenaren van restaurants, bars, evenementenbedrijven of reisbureaus zijn niet zeker of hun bedrijf de komende weken of maanden zal overleven; de artsen, verpleegsters en andere medewerkers in de zorg weten niet hoe hun werk eruit zal zien en wat er van hen verwacht wordt; de brandweerlieden, politieagenten, soldaten zijn niet zeker hoe hun diensten in de nabije toekomst zullen worden gebruikt; de ouders van schoolgaande kinderen weten niet hoe lang nog ze hun kinderen thuis moeten opvangen; de gepensioneerde ouderen zijn onzeker of de Poolse autoriteiten speciale veiligheidsmaatregelen voor hen zullen toepassen als voor een verhoogde risicogroep.

De Poolse burgers hebben recht op specifieke informatie over andere belangrijke problemen die in het land aanwezig zijn en die echter bij epidemieën op de achtergrond blijven. Op deze manier kunnen de kandidaten geen eerlijke debatten voeren.

Ten derde…

Een exponentiële toename van het aantal zieken zou de organisatie van verkiezingen aanzienlijk kunnen belemmeren en bovendien de gezondheid van zowel de kiescommissies als de kiezers zelf in gevaar brengen. Deze situatie ontwikkelt zich met de dag en moet per week op basis van statistieken bekeken worden.

Ten slotte…

Dit is het belangrijkste argument op de presidentsverkiezingen uit te stellen: verkiezingen houden in een situatie van epidemie brengt het risico met zich mee dat hun eerlijkheid in twijfel getrokken wordt. En dit kan krachtige gevolgen hebben voor het hele politieke systeem en de stabiliteit van het land. De democratie is – in tegenstelling tot autoritaire en dictatoriale systemen die op angst baseren – op vertrouwen gegrondvest. Het gaat om het vertrouwen in de instellingen, autoriteiten en procedures, teven nationale bepalingen en wetten die de grenzen van de autoriteiten bepalen. Het is dankzij dat vertrouwen dat de verliezers de geldigheid van de verkiezingen erkennen en vervolgens geduldig op een herkansing wachten.

De verkiezingen houden zonder een eerlijke concurrentie, wanneer duizenden mensen niet zouden kunnen of durven stemmen, zou een sterke basis vormen om de geldigheid van deze verkiezingen te ondermijnen.

We gaan het zien.

Zie deel 2.