De Poolse minister president kondigde aan dat er plannen zijn om de eerste kerncentrale te bouwen. Dit project zou met behulp van de Amerikaanse investeerders, Westinghouse Electric Company, verwezenlijkt worden. Een belangrijke stap om minder kolen te verbranden en meer energie-onafhankelijkheid te creëren.

De Poolse autoriteiten hadden tevens besprekingen met Frankrijk of Zuid-Korea. Wat een verrassing, zeg, dat het toch voor het Amerikaanse bedrijf gekozen werd. Echter zou Zuid-Korea nog steeds een rol in het project kunne spelen. Er worden volgende week besprekingen in Seoul over het grote kernenergieproject gehouden.

In de eerste instantie zouden drie reactoren zullen in het noorden van Polen worden gebouwd en de eerste elektriciteit zou naar verluid in 2033 geproduceerd worden. Volgens de Amerikaanse minsiter van energie Jennifer Granholm zou deze samenwerking een duidelijke boodschap voor Rusland zijn. ‘We will not let them weaponize energy any longer. The West will stand together against this unprovoked aggression, while also diversifying energy supply chains and bolstering climate cooperation’, voegde Granholm er aan toe.

Pardon? 2033? De energie-onafhankelijkheid laat nog even op zich wachten.

Polen is al vele jaren van plan om een ​​kerncentrale te bouwen om meer energie-onafhankelijkheid te winnen en om de verouderde kolencentrales te vervangen.