Terwijl de Europese Raad in Brussel bijeenkomt, wil Polen de gasprijzen graag beperken, maar heeft het twijfels over het idee om de gezamenlijke inkoop van gas verplicht te stellen voor alle EU-lidstaten. Het belangrijkste probleem waarmee de 27 lidstaten tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad worden geconfronteerd, is hoe de energieprijzen in de hand kunnen worden gehouden, en Polen heeft, net als veel andere EU-landen, zijn eigen ideeën en belangen.

Een van de ideeën van de Europese Commissie is een verplichte gemeenschappelijke aankoop. Polen heeft zich verzet tegen dit idee. Polen staat ook sceptisch tegenover de zogenaamde solidariteitsregelingen voor gasleveringen en wil niet dat de Europese Commissie de prijs voor dergelijk gas dicteert. Polen heeft gegarandeerde bevoorrading verkregen van de Baltic Pipe en via de LNG-terminal in Świnoujście aan de grens met Duitsland. Polen is ook van plan overtollige gasvoorraden te verkopen.

Hoeveel gas verbruikt Polen in een jaar? Volgens gegevens van Eurostat was dat vorig jaar 23,4 miljard kubieke meter. De capaciteit van de Baltic Pipe is 10 miljard kubieke meter en die van Świnoujście LNG terminal is 5 miljard kubieke meter. Het staatsbedrijf PGNiG tekende een overeenkomst met de Noorse Equinor ASA voor de aankoop van 2,4 miljard kubieke meter elk jaar voor een periode van 10 jaar.

Dus wat blijft er dan over om te verkopen?