Vorig jaar tijdens de eerste lockdown kreeg een kapper een boete van maar liefst 10.000 PLN (ongeveer 2.500 euro) voor het openen van zijn zaak. Deze Poolse ondernemer was het er niet mee eens. Hij heeft bij het Gerecht beroep ingesteld tot nietigverklaring van deze boete. En met succes!

Dit buitengewone evenement (eh… een knipbeurt dus) vond op 22 april 2020 in een klein stadje Prudnik plaats. De politieagenten samen met Sanepid (het Poolse RIVM) verschenen in de zaak van de Poolse ondernemer. ‘Noch de klant, noch de eigenaar voldeed aan de verplichting om hun mond en neus te bedekken’, stond in de notities van de politie. Bovendien was de zaak open, ondanks de lockdown. De ondernemer kreeg een boete van 10.000 PLN. De eigenaar van de kapsalon nam een ​​advocaat aan in en ging in beroep tegen de beslissing.

Op 4 januari dit jaar seponeerde de rechter deze boete. De rechter concludeerde als volgt. Omdat een noodtoestand door de regering niet aangekondigd werd, mogen de burgerlijke rechten die door de grondwet gegarandeerd zijn, niet geschonden worden. Invoering van maatregelen die in overeenstemming zijn met de Grondwet, zou voldoende moeten zijn om de pandemie onder controle te krijgen en te houden. De rechter benadrukte tevens dat de uitoefening van economische vrijheid niet verboden mag worden.

Restaurant Bij Drie Broers in Cieszyn

Een klein restaurant met maar 5 tafels in het plaatsje Cieszyn opende op 8 januari zijn deuren ondanks de lockdown. De eigenaar van de zaak kreeg naar verluid een controle van 30 politieagenten! Hij heeft zich samen met zijn klanten goed verdedigd. De gasten filmden de gebeurtenis en riepen: ‘vrijheid, vrijheid’,

Kijk het onderstaande filmpje uit het restaurant. Er zijn meerdere opnames op youtube verschenen. Toets in: ‘restauracja U trzech Braci in Cieszyn’.

Het restaurant is nog steeds open en krijgt regelmatig controle van de lokale autoriteiten.

Veto is in Latijn ‘ik verbied’

Dezelfde week hebben de Goralen veto tegen verdere maatregelen van de regering aangekondigd. De Goralen zijn een etnisch-culturele minderheid in Polen, ze wonen in de Tatragebergte en spreken zelfs met een dialect. De eerste aanleiding tot deze harde uitspraak is het verbod van de regering om de horeca en de skipistes in deze regio vanaf januari te openen. De hoofdstad van de Poolse skigebieden Zakopane met de hele regio zou hierdoor economisch hard getroffen zijn. De ondernemers hebben al hoge kosten gemaakt die verbonden zijn met het voorbereiden van de skipistes en skivakantie voor de Poolse toeristen. De mensen in deze regio leven van het toerisme, en niet alleen in de winter.

De tweede aanleiding tot deze beslissing was de uitspraak van de rechter in Opole dat de regering de uitoefening van de economische vrijheid van de burgers niet mag verbieden. Dit is namelijk een schending van de Poolse grondwet.

De Poolse veto houdt in dat de horeca in Polen opengaat.

Sneeuwbal effect?

Op dit moment krijgt deze actie veel aandacht in de media. Andere ondernemers in Polen sluiten zich aan bij het verzet: regio Karpacz, Krakau, Częstochowa, Pommeren, Silezië en andere. De actie op internet en social media is te volgen met #otwieramy (het betekent: wij openen). Er wordt zelfs een kaart van vrije ondernemingen die opengaan, bijgehouden.

Ik hoop dat dit een sneeuwbal effect wordt. En niet alleen in Polen. We moeten uit de angst stappen.

En niet vergeten dat dappere klanten nodig zijn dat de actie door kan gaan want zonder klanten lukt het niet. De horeca-eigenaren waarschuwen namelijk dat de controles voorlopig worden uitgevoerd. Ja, ik zeg ‘voorlopig’. Als iedereen zijn deuren opendoet, is er niet genoeg agenten om met de maatregelen door te gaan.

Kijk het onderstaande filmpje in het Duits over het huidige verzet in Polen.