‘Een coronavaccin is bedoeld voor mensen die dat willen’, aldus gisteren de Poolse premier Mateusz Morawiecki tijden een persconferentie. In Polen wordt er gewerkt aan een logistiek plan om de coronavirusvaccins te distribueren – eerst aan de senioren en de medische zorg, vervolgens aan de politieagenten die de uitvoering van de maatregelen ter bestrijding van de pandemie ondersteunen, kondigde gisteren de Poolse premier aan. Is/wordt de vaccinatie tegen het coronavirus verplicht? Hoe ik de uitspraak van gisteren interpreteer, luidt het antwoord negatief… maar… lees verder.

Het Amerikaanse concern Pfizer in samenwerking met het Duitse biotechnologie bedrijf BioNTech SE lijkt als eerste een goed werkend coronavaccin op de markt te gaan brengen (zie het twitter bericht). Dit coronavaccin zou voor 90% effectief zijn en wordt op dit moment uitgebreid door de Poolse overheid gepromoot. Het vaccin van Pfizer is één van de vaccins waar de Europese Unie een optie op genomen heeft, daarmee Polen en Nederland ook. Volgens de berichtgeving zou Nederland 8 miljoen van de Pfizer-vaccins kopen. Volgens de Poolse premier wil de regering 20 miljoen vaccins aankopen. Van het vaccin zijn twee doses nodig, dus dan zouden er 4 miljoen mensen in Nederland en 10 miljoen in Polen ingeënt kunnen worden.

Hier ontstaat de vraag: is/wordt de vaccinatie tegen het coronavirus verplicht? Zowel in Polen als in Nederland?

Op 28 oktober werd de motie van het Tweede Kamerlid Azarkan aangenomen inzake geen vaccinatieplicht. Allemaal leuk en aardig, maar dit is ‘alleen’ een motie. En vergeet niet: de regeringen zijn op dit moment niet te vertrouwen. Eigenlijk zijn ze nooit te vertrouwen. In Nederland is er op dit moment geen juridische basis om de mensen tot vaccinatie te verplichten. In ieder geval naar mijn weten, maar nogmaals dit kan zomaar veranderen. Weet jij iets meer? Laat dan een comment achter!

En hoe zit het in Polen?

Op 13 maart 2020 werd een wetsvoorstel aangenomen dat een specifieke procedure beschrijft die door de zorg, politie, handhaving opgevolgd en gehandhaafd moet worden. Volgens deze procedure mogen directe dwangmaatregelen genomen worden ten opzichte van een patiënt die verdacht wordt van COVID-19 besmetting of een patiënt met een bevestigde besmetting. Deze maatregelen zijn krachten de wet van 5 december 2008 artikel 36 vastgelegd. En dat zijn:

  • iemand in een handgreep vasthouden – betreft korte- of langetermijn immobilisatie van de desbetreffende persoon door middel van fysiek geweld;
  • immobilisatie gebeurt met behulp van riemen, lakens of dwangbuis;
  • gedwongen toediening van geneesmiddelen zonder toestemming van de patiënt.

In het geding zijn de bovengenoemde directe dwangmaatregelen aan de orde en worden door de arts bepaald die inzake de maatregelen beslist en persoonlijk toezicht houdt op de uitvoering ervan. Volgens de Poolse wet mogen de burgers gedwongen worden om medische procedures te ondergaan. Valt een vaccinatie onder een medische procedure? Je kunt deze wet wel zo interpreteren. Deze wet is al sinds 2008 van kracht!

Hoe is het met het vaccin tegen de Mexicaanse griep gegaan?

In totaal zijn er twee keer 17 miljoen vaccins voor de Nederlandse burgers besteld. Er zijn uiteindelijk maar tien miljoen gebruikt. Zo’n 250.000 vaccins zijn aan het buitenland verkocht en 3 miljoen vaccins zijn terugverkocht aan de farmaceutische bedrijven. Zo bleef Nederland zitten met 20 miljoen vaccins die uiteindelijk in de prullenbak zijn beland.

De toenmalige linkse regering in Polen heeft heel iets anders gedaan. De Poolse premier Ewa Kopacz eiste van de farmaceutische producenten zekerheid dat de vaccins 100% veilig zouden zijn voor de gezondheid van de Poolse burgers. Geen één bedrijf kon en/of mocht deze garantie afgeven. De Poolse burgers hebben nooit een vaccin tegen de Mexicaanse griep gekregen.

P.S. Ik ben niet tegen vaccinaties, ik ben voor vrijheid van keuze.