Op 24 oktober 2020 heeft de politie 278 mensen in Warschau aangehouden. Dit vond plaats tijdens de demonstratie ‘Mars voor Vrijheid‘. Bijna 250 mensen werden beschuldigd van strafbare feiten, zoals deelname aan een bijeenkomst. De rechter in Warschau denkt er anders over.

Tienduizenden mensen namen deel aan de ‘Mars voor Vrijheid” in maar liefst 44 Poolse steden tegen de coronamaatregelen. Deze mars maakte deel uit van de nationale campagne #stopCOVID1984 en is opgezet door de Poolse Vereniging voor Kennis over de Vaccinaties (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wiedzy o Szczepieniach): STOP NOP www.stopnop.com.pl. De demonstraties vonden op verschillende dagen plaats: 6 juni, 10 juli, 16 augustus en 12 september, 10 en 24 oktober vorig jaar. De organisatoren roepen alle Poolse burgers op tot verbinding boven de politieke verschillen. Het doel is om voor de fundamentele rechten en vrijheden op te komen.

O 24 oktober tijdens de demonstratie in Warschau moesten 948 mensen zich legitimeren en 278 mensen werden aangehouden.

De rechter in Warschau oordeelde dat alle aanhoudingen niet gerechtvaardigd waren en dat alle deelnemers recht hebben op schadevergoeding.