Na een aantal wandelroutes in de Eiland-Beskiden hebben we besloten om iets anders uit te proberen. En zo hebben we het Nationaal park Gorce(-bergmassief) ontdekt. Dit Nationaal Park ligt ongeveer 100km ten zuiden van Krakau. Het heeft oppervlakte van 7030 ha. In dit gebied hebben we onlangs drie prachtige wandelingen gedaan.

Uitzichttoren Gorce 1228m

Deze uitzichttoren bevindt zich op de hoogte van 1228m. Ik heb deze toren in mijn eentje beklommen. Een helft van de familie was op de terugreis vanuit Nederland, de tweede helft (twee pubers) wilden niet mee. Ik vond het echt niet erg om het alleen te moeten doen. In je eentje wandelen heeft zo zijn voordelen 😊.

Het uitzicht is grandioos vanuit deze toren! Jij kijkt naar de bergtoppen in de Eiland-Beskiden, Lage Beskiden, Pieniny, zelfs in het Tatra-gebergte en de Subuscher-Beskiden (Beskid Żywiecki in het Pools). De toren is voorzien van informatieborden welk bergketen je ziet en welke bergtoppen. Bij goed weer kun je zelfs bergtoppen in Slovakije zien.

Het uitzicht heb ik op de kaart aangegeven

De route was in totaal 3.6 km één kant op. Je bent dan ongeveer 2h onderweg om de top de bereiken. Trek goede bergschoenen aan want het wordt soms een beetje steil. De wegen worden tevens goed gebruikt door de bevolking die deze bospaden in haar eigendom heeft. De tractoren laten diepe sporen achter. Dat is des te meer reden om stevige schoenen aan te doen die zorgen dat je je enkels niet verzwikt. Gelukkig sloten de boswachters en de inwoners een overeenkomst dat de toeristen gebruik mogen maken van deze routes.

Ik heb de rode wandelroute genomen vanuit de parkeerplaats.

Aan dit artikel voeg ik ‘maar’ twee foto’s toe, zie de main foto van dit artikel en de onderstaande foto. Het uitzicht is adembenemend. Dus ga er zelf heen. Ik ga deze top ook nog een in de winter beklimmen!

Uitzicht op de Eiland-Beskiden en Lage Beskiden

De terugweg in mijn eentje bleek niet zo goed te zijn verlopen toen ik opeens langs een picknickplek liep die ik op de heenweg niet gezien heb. Het werd snel duidelijk dat ik verkeerd was gelopen. Ik besloot om niet terug te gaan maar verder te lopen hopend dat ik op een andere parkeerplek zou uitkomen. Dat was helaas niet zo… maar gelukkig zag ik een familie met hun auto langs de weg. Deze familie kwam net terug van paddestoelen plukken en waren bijna klaar met inpakken. Op google maps heb ik de plek aangewezen waar ik geparkeerd heb (ja… al mighty google weet zelfs waar je je auto hebt laten staan 🤯 moeten we daarmee blij zijn?) en gevraagd of zij mij daarnaar toe zouden kunnen brengen. Het bleek dat deze familie de omgeving heel goed kende. Twaalf jaar lang brengen zij hun tweeweekse vakantie in deze regio door. Het massatoerisme is dus niks voor deze mensen. Ik was heel dankbaar dat zij mij gebracht hebben. Het duurde maar 10 min dat ik weer mijn vanuit Nederland geïmporteerde Polo weer zag. Anders zou ik ongeveer 1h terug moeten lopen.

Kabelbaan Tobołczyk en observatorium op Suhora

Deze korte wandelroute hebben we met z’n allen gedaan. Ook onze poes Tosia ging mee. We hebben onze auto op de parkeerplaats in Koninki laten staan. Daarvandaan was het maar 15 min lopen en we konden in de eenpersoonskabelbaan stappen. Deze kabelbaan wordt in de zomer door de MBT-liefhebbers en in de winter door de ski-liefhebbers gebruikt. Het Kasina Ski&Bike Park wordt ook op deze manier benut. Deze kabelbaan brengt je naar de bergtop Tobołczyk 969m.

Onze wandelroute

Toen we uitstapten, liepen we nog een klein stukje door langs nog twee andere bergtoppen Tobołów 994m en Suhora 1000m. Op Suhora bevindt zich een observatorium van de Jagiellonische Universiteit dat in 1982 gebouwd werd. Het observatorium is niet open voor toeristen.

Het observatorium van de universiteit in Krakau

Hieronder vind je wat foto’s van onze gezellige wandeling:

De kabelbaan Tobołczyk

Uitzichttoren Koziarz 943m

Voor onze volgende wandeling hebben we de uitzichttoren Koziarz gekozen.

De berg Koziarz (943m) bevindt zich in Beskid Sądecki (Saybuscher-Beskiden). In 2015 werd een 20 meter hoge houten toren op de berg gebouwd. Bovenin kun je informatieborden vinden met nauwkeurig beschreven panorama van de bergtoppen die vanaf deze plek zichtbaar zijn. Je kunt het Nationaal Park Gorce, Beskid Sądecki, Eiland-Beskiden, Pieniny en zelfs de Slovaakse Spiš Magura bewonderen.

De uitzichttoren op Koziarz

De kortste route naar de uitkijktoren op Koziarz leidt vanaf de top van Okrąglica, die met de auto bereikbaar is vanuit het dorp Brzyna. De route is grotendeels geasfalteerd en op sommige delen van de weg leggen er betonplaten. Het duurt ongeveer 45 minuten om van Okrąglica de berg Koziarz te bereiken. De wandeling is redelijk steil en goed gemarkeerd.

Onze route naar de uitkijktoren Koziarz

Onderweg heb ik een prachtig weiland met veel heide kunnen bewonderen. Dat deed me denken aan de Nederlandse Veluwe.

Velden met prachtige heide in bloei

Het was prachtig weer die dag. Einde zomer… niet te warm en nog niet koud… met dit soort uitzichten kun je zeker genieten.

Einde zomer genieten wij van onze wandeling