Kunnen we naar een hemel na het leven uitkijken, waar alles goed zou zijn? Nee…Deze hemel kan afgeschaft worden, althans dat wordt ons aangepraat. Kunnen we de hemel op aarde creëren? Met onze menselijke hoogmoed denken we dat het inderdaad mogelijk is. Hierdoor streven we naar een onmogelijke situatie waarin wij in verkeren. Alles moet leuk zijn zodat wij gelukkig kunnen zijn.

Het gewone geluk is niet meer voldoende. Alles moet leuk zijn. Fantastisch. Verre reis. Alles moet plezierig zijn. Hoe drukker hoe beter. Vermakelijk. Nieuwe auto… Plezierig. Hoe vermoeiender hoe beter. Enig. Weekendje weg… Schitterend. Wij zijn geobsedeerd met het woord ‘leuk’. Hoe levendiger hoe beter. En het kost alleen maar energie.

En wat als je dingen gaat doen die je energie geven?

En zo heb ik de afgelopen dagen dingen gedaan waarvan ik veel energie kreeg, zoals…

Onze puppy bij de zonsopkomst uitlaten…

Onze Duitse herder van 4 maanden – Fira

Van de Poolse herfst genieten…

Het uitzicht vanuit ons huis… Poolse herfst is prachtig!

Van de kleuren van onze boom in de tuin genieten…

Herfstkleuren van de boom

Met onze poes Tosia spelen…

Onze Tosia – Een jaar geleden vonden we haar

En als ik aan al die simpele dingen terugdenk die ik de afgelopen dagen gedaan heb, herinnerde ik me een Pools liedje ‘Behalve de blauwe hemel‘. De originele versie komt uit 1979 (Poolse tekst en muziek Marek Jackowski). Een nieuwe versie van het liedje heeft een Poolse groep Golden Life vier jaar geleden met een videoclip opgenomen, zie onder en verder de vertaling van het nummer.

Golden Life ‘ Behalve de blauwe hemel’

Als ik alleen ben,
Mijn vrienden ver weg zijn,
Als ik eindelijk tijd voor mezelf heb,
Wanneer ik het me
De goede oude tijden herinner,
Voel ik me op de een of andere manier vreemd.
Tegenwoordig is de nacht zwarter

Behalve de blauwe lucht
Heb ik niks meer nodig

Waar zijn alle meisjes
Van die ik vroeger zo veel
Zo veel hield
Wie van mijn vrienden herinnert zich,
Hoe vaak ik voor hen verloren heb?
Mijn keel voelt droog aan
En de fles is nu helemaal leeg
Helemaal leeg
Niemand meer zal vandaag op de deur aankloppen

Behalve de blauwe hemel
Heb ik niks meer nodig

Behalve een brede weg
Behalve een hoge berg
Behalve een stukje brood
Behalve het blauw van de hemel

Behalve de blauwe hemel
Heb ik niks meer nodig

Behalve de gouden zon
Behalve een harde wind
Behalve een hoge berg
Behalve een brede weg
Behalve de blauwe hemel
….

Heb ik niet veel nodig…

Ik heb andere Poolse liedjes vertaald: De muren zullen vallen, Bluesliedje met wijsheid, Stel geen vragen over Polen en Dageraad zal komen.