Wat moet je regelen als je naar Polen gaat emigreren? Ik zet hier voor je op een rijtje wat je moet regelen. Ik ga ervan uit dat je dit al samen met je familie besloten hebt.

1. Je huis in Nederland te koop of te huur zetten

Denk er goed over na wat voor jou de beste (financiële) oplossing is: je huis te koop zetten of verhuren. Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het één misschien beter dan het ander. Heb je geen plannen om terug te keren naar Nederland, dan kun je beter je huis verkopen. Geld van de overwaarde kun je heel goed in Polen investeren. Onroerend goed is in Polen goedkoper. Je kunt een groter huis met een grotere kavel kopen. Je huis verkopen brengt nog een voordeel met zich mee. Je hebt dan geen omkijken meer naar.

Daartegenover heeft het verhuren van je huis andere voordelen. Mocht het zo zijn dat je avontuur in Polen niet aan je verwachtingen voldoet, kun je altijd naar je eigen huis in Nederland terugkeren. Ten tweede kan het verhuren van je huis een beetje geld opbrengen. Maar let op je moet eerst in gesprek met de bank! Het kan zo zijn dat je bank geen toestemming geeft voor verhuur van je huis. Sommige banken hebben een verhuurhypotheek in hun portfolio die aan speciale voorwaarden verbonden is. Dit kun je in je overweging nemen.

2. Regel een verhuisbedrijf

Weet je al de grote datum van je verhuizing? Dan is het tijd op een internationaal verhuisbedrijf te regelen. Wij hebben een Tsjechisch verhuisbedrijf ingehuurd wat nogal in de kosten scheelde. Wij waren tevreden met hun diensten.

3. Je abonnementen in Nederland stopzetten

Maak een lijstje van al je abonnementen in Nederland. En zet je abonnementen stop per datum van je verhuizing zodat je niet onnodig betaalt voor iets waar je geen gebruik van kunt maken.

4. Uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP)

Je moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) ook als je je huis in Nederland aanhoudt. Dit doe je vanaf 5 dagen voor vertrek en niet eerder. Je moet dan aangeven naar welk land je vertrek en bij voorkeur je nieuwe adres doorgeven. Je behoudt je burgerservicenummer.

5. Verzekeringen en/of bankrekening(en) opzeggen

De regel bij emigratie naar Polen voor je Nederlandse bankrekening(en) is als volgt. Als je emigreert binnen de EU (Polen dus) mag je je betaalrekening houden. Emigreer je naar een land buiten de EU dan kunnen er andere regels gelden. Door een bankrekening te hebben, ga je er mee akkoord dat je regelmatig je bankrekening checkt. Daarnaast is het belangrijk dat je je nieuwe adres doorgeeft. Een bankrekening houden betekent ook maandelijkse of driemaandelijkse kosten. Je moet dus nagaan wat voor jouw situatie het beste is.

Vergeet je niet je verzekeringen stop te zetten, zoals auto-, zorg-, inboedel-, reisverzekering enz. Maak een lijstje. En informeer alle verzekeringsmaatschappijen op tijd.

6. Je Nederlandse paspoort, ID en rijbewijs

Check de geldigheid van je paspoort, ID en rijbewijs. Indien nodig vraag een nieuwe aan bij je gemeente. Om je zaken te kunnen regelen heb je in ieder geval je ID nodig.

7. Huwelijksakte en/of geboorteakte opvragen (eventueel vertalen)

Vraag je huwelijksakte (of echtscheidingsakte?) en geboorteaktes van je familie aan bij de gemeente. In het geval dat het een internationale akte is, hoef je de documenten niet te vertalen. Mocht het nodig zijn om een beëdigd vertaler alsnog te zoeken, doe dat in Polen. Dat scheelt nogal in de prijs. In het geval dat je partner Pools is en jullie al eerder jullie huwelijk in Polen hebben geregistreerd, heb je dit niet nodig.

8. Uittreksel kadastraal register

Heb je een huis in Polen gekocht? Is het huis al opgeleverd dat wil zeggen heb je een officieel adres? Vraag dan het uittreksel van het kadastraal register. Dit doe je bij het Bureau van Starosta (Starostwo Powiatowe). Dit document heb je nodig bij punt 9. Is je huis nog niet opgeleverd? Ben je nog steeds aan het bouwen dat wil zeggen je hebt nog geen officieel adres? Geen zorgen. Je kunt ook de koopakte naar de gemeente meenemen (punt 9). Ze zullen dan een kopie van het document maken.

9. Inschrijving bij de gemeente

Kom je als EU-burger voor een langere periode dan 3 maanden in Polen wonen, dan moet je je bij de gemeente inschrijven. Bij de gemeente moeten jullie dus de volgende zaken regelen:

  • inschrijving bij de gemeente voor je partner en/of familie
  • PESEL voor je voor je partner en/of hele familie
  • registratie van jullie huwelijk

Je hebt de volgende documenten nodig:

  • je Nederlandse ID of paspoort
  • aanvraagformulier van de gemeente
  • internationale huwelijksakte en/of geboorteakte uit Nederland

Wellicht hebben jullie een aantal dingen in het verleden al geregeld in het geval dat je partner Pools is, bijvoorbeeld PESEL voor jullie kinderen of registratie van jullie huwelijk. Trouwens jullie kinderen hebben automatisch de Poolse nationaliteit als één van de ouders Pools is.

Wat is PESEL?

PESEL staat voor Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności, dat is Algemeen Elektronisch Bevolkingsregistersysteem. PESEL-nummers worden verstrekt aan de Poolse staatsburgers bij de geboorte en buitenlanders die voor langer dan 3 maanden in Polen verblijven. Je PESEL begint met de cijfers van je geboortedatum. Bijvoorbeeld, ben je geboren op 8 juli 1981, dan begint het nummer als volgt: 810708 dus in deze volgorde: jaar, maand, dag. Vervolgd door 5 cijfers. De volgende 4 cijfers zijn een persoonlijk rangtelnummer dat betrekking heeft op het geslacht, vrouwen hebben een even getal, mannen een oneven getal. Het elfde cijfer is het controlecijfer.

Heb je kinderen die na 2000 geboren zijn? Dan zijn de regels van het toekenen van het PESEL-nummer gewijzigd. Het gaat om situaties uitluiten waarin de mensen geboren in dezelfde maand en op dezelfde dag in het jaar met een vergelijkbare einde (bijvoorbeeld 1901 en 2001, 1902 en 2002 enz) niet hetzelfde nummer toegekend zouden krijgen. Dus als het kind bijvoorbeeld op 12 november 2019 is geboren, zien de eerste 6 cijfers van het PESEL-nummer er als volgt uit: 193112, waarbij 19 het einde van 2019 is, 31 november (11e maand) plus het getal ’20;, en 12 is de dag.

10. Registratie van permanent verblijf

Eenmaal in Polen moet je je verblijf bij de Dienst Vreemdelingenzaken laten registeren. Dit heb je nodig om andere zaken te kunnen regelen, zoals export van je auto (zie punt 10) of hypotheek bij de bank regelen. Voor deze overheidsinstantie heb je volgende documenten nodig:

  • kopie van je passport of ID;
  • 4 pasfoto’s;
  • huwelijksakte niet ouder dan 3 maanden (punt 9);
  • bewijs van inschrijving bij de gemeente (punt 9).

11. Export van je auto

Over het exporteren van auto heb ik een uitgebreid artikel geschreven.