De inflatie in Polen is momenteel het hoogst in de Europese Unie. De meest recente berekeningen van het Poolse CBS laten zien dat de inflatie in Polen in mei 2.9% en juni 3.3% bedroeg. Dat is het slechtste resultaat sinds 19 jaar.

In vergelijking met juli 2019 zijn de energieprijzen bijzonder fors gestegen – met meer dan 5%. Daarentegen betaalden de Polen 16% minder voor de brandstof bij de benzinestations.

De stijging van de prijzen

De prijzen van diensten stegen met 7.4%. In de financiële en banksector is de stijging van 39.3% waargenomen! De dames moeten 12.8% meer bij de kapper of schoonheidsspecialist betalen. De prijzen van de medische diensten stegen met 9% en van de tandheelkundige diensten met maar liefst 14.7%.

De gemiddelde inflatie van voedselproducten bedroeg in juli 5.7%. In deze groep zag de Poolse consument een forse stijging van de broodprijzen, bijna 9%. De vleeswaren waren 10.4 % duurder en het fruit was zelfs 27.7% duurder. Aan de andere kant zijn de prijzen van groenten niet gestegen.

De gemeentes hebben de afvalstoffenheffing gemiddeld met 54% verhoogd!

Hierbij moet er vermeld worden dat het Poolse CBS de inflatie volgens een andere methode dan Eurostat uitrekent. De inflatie volgens de Poolse berekeningen was in mei 2.9% en in juni 3.3% procent. Eurostat berekende de inflatie op 3.4% en 3.8% respectievelijk.

De inflatie in Polen is het hoogst in vergelijking met de andere EU-lidstaten.